Проекти

Форум в Сливен на тема: "Иновативни практики за стимулиране на детското четене"

Регионалната библиотека в Сливен получи ценно дарение от Посолството на САЩ

Сливен е домакин на двудневен форум на тема: „Иновативни практики за стимулиране на детското четене”, организиран в рамките на проекта „Глобални библиотеки”. Участниците – представители на библиотечните центрове от областта, се запознаха с характера на програма „Еаrly Literacy Station” (ELS), насочена за подобряване грамотността на децата на английски език. Тя бе представена от директора на Информационния център на посолството на САЩ в България Снежана Янева.

Компютър и специализиран софтуер с модулите на програмата бяха подарени на потребителите на културния институт в Сливен (директор Росица Петрова-Василева), утвърдил се през годините като най-голямото книжовно средище в града под Сините скали и с отвореността си към иновативните методи и информационните технологии.

Настоящото дарение – т.нар. „работна станция за ранна грамотност”, цели постигане на образователните дейности с децата чрез „динамични и компактни подходи и решения”. Нейното конструиране и разработка са дело на американската фирма „AWE”, чиито продукти предлагат „дигитални решения в полза на обучението”. Анимация, забавни изображения и интригуващи менюта изграждат „структурата на библиотеката”, в която присъстват повече от 50 образователни модула.

Наред с по-традиционните средства, като материали в помощ на учебните програми и книжки за най-малките, „станцията” е насочена към удовлетворяване и на индивидуалните потребности на всяко дете. Бе акцентирано върху възможността за достъп, чрез съпътстваща програма, „до грижливо подбрани образователни ресурси”.

Ценността на дарението се обуславя от специфичните характеристики на самите модули, конструирани с акцент върху образователната и развлекателната насоченост , отчитане особеностите на възрастта на децата и не на последно място – върху достъпността на използването. Следва да се отчете ролята на приложената  специална програма, обезпечаваща и безопасно боравене с Интернет.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
30.11.2012 г. 01:35
Етикети:
Глобални библиотекипроектдарениечетенефорумиСливен
стимулиране на детското четене
Иновативни практики
Посетено:
1354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/15949-forum-v-sliven-na-tema-inovativni-praktiki-za-stimulirane-na-detskoto-chetene