Проекти

Проект "Изкуство за деца"

Инициатива на Столична библиотека и Софийска градска художествена галерия

Проект "Изкуство за деца"


◊ ИЗКУСТВО ЗА ДЕЦА

От дълги години Столична библиотека е един от партньорите на Софийска градска художествена галерия в изследователския процес, от който е съпътствана всяка една експозиция в галерията. Сега двете институции предприемат нова съвместна стъпка – проектът „Изкуство за деца”. Инициативата има за цел, чрез неформалните средства за образование, да запознае децата със света на изкуството.

На 26 ноември 2012 г. от 10:00 часа в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека на площад „Славейков“ № 4А ще се проведе първата част от тази своеобразна дългосрочна инициатива, която ще запознае децата с приказния свят на изкуството. В тази лектория, която ще бъде водена от Пламен Петров, уредник в СГХГ, ученици от 1 до 4 клас от 6-то СОУ, ще имат възможност да опознаят основните жанрове в изобразително изкуство – портрет, натюрморт, пейзаж, фигурална композиция. След това младите художници, ще създадат своя картина в любимият им жанр.

Издадената книжка за оцветяване „Моята художествена галерия. Жанровете в изобразителното изкуство.“, която е част от образователната платформа на СГХГ, ще бъде в помощ на децата. Книжката е издадена със съдействието на „Булвест 2000“ и „Анубис“ и чрез нея учениците, използвайки като модел оригиналните творби, ще оцветят картини на Владимир Димитров-Майстора, Елиезер Алшех, Надежда Кутева, Иван Милев, Бенчо Обрешков, Миладин Лазаров, Георги Попов-Джон и Спас Нешовски.

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
24.11.2012 г. 20:54
Посетено:
1666
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/15904-proekt-izkustvo-za-detsa