Проекти

Покана за "Нощи с Шулц"

Сенатът на Република Полша обяви ноември 2012 г. за Месец на Бруно Шулц

Покана за "Нощи с Шулц"


◊ ПОКАНА

Нощи с Шулц
в Полския институт, ул. "Веслец" 12, 18.00 ч., вход свободен

През 2012 г. се навършват 120 години от рождението на Бруно Шулц и 70 години от неговата трагична смърт през ноември 1942 г. Сенатът на Република Полша обяви ноември 2012 г. за Месец на Бруно Шулц. „Сенатът на РП постанови да се почете този полски писател и артист, чиито произведения са признати от международната критика за едни от най-оригиналните явления в световната литература на XX век.” – подчертава се в резолюцията.

Полският институт в София обяви конкурса за студенти и начинаещи преводачи за превод на откъси от прозата на Бруно Шулц. Връчването на наградите ще се проведе в понеделник на 26 ноември.
 
26 ноември:
Лекция на проф. Михал Павел Марковски за творчеството на Бруно Шулц „Шулц и екзистенцията”

Михал Павел Марковски – литературен критик, литературовед, преводач и есеист, в момента завеждащ катедрата по полски език и литература в Университета Илиноис в Чикаго, професор в Ягелонския университет. Автор на няколко десетки книги, в това число и събрани есета: Анатомия на любопитството (Anatomia ciekawości, 1999, награда на Фондация Кошчелски 2000), Провинение: есета за писането и четенето (Występek: eseje o pisaniu i czytaniu, 2001), Копнеж и идолопоклонничество (Pragnienie i bałwochwalstwo 2003), Непредвидимото (Nieobliczalne 2007), Всеобщата безнравственост. Шулц, екзистенция, литература (Powszechna rozwiązłość. Schulz, egzystencja, literatura 2012). Познавач на творчеството на Барт, Гомбрович, Дерида, Шулц, Пруст, Виткаци, Ницше и Лешмян.


28 ноември:
Прожекция на филма „Санаториум Клепсидра” (реж. Войчех Хас, 1973, 119 мин., с надписи). Преди прожекцията – лекция на Агнешка Таборска за филма

"Санаториум Клепсидра" – реж. Войчех Хас.  Изключителна, оригинална поетична драма, картина на един несъществуващ свят. Поетически размисъл за преходността, неизбежността и необратимостта на смъртта.

Агнешка Таборска
– писател, преводач, изкуствовед, почитателка на френския сюрреализъм. Преподава изкуствознание в Rhode Island School of Design в Провидънс (САЩ). Автор на много книги за възрастни, както и за малките читатели.


29 ноември:
Прожекция на филма „Улица Крокодилска” (реж. братя Куей) и „Трактат за манекените” (спектакъл на театър Вершалин). Преди филма – лекция на Агнешка Таборска
 
 
КОЙ Е БРУНО ШУЛЦ

Бруно Шулц (1892-1942) – писател, художник, автор на рисунки, график, роден в семейството на полонизирани евреи. Целият му живот преминава в Дрохобич, малко градче (тогава полско, днес украинско) недалеч от Лвов. За него родния град е центъра на света, той е негов внимателен наблюдател  и го увековечава в прозата си. Загива при трагични обстоятелства на 19 ноември 1942 г.

Запазеното литературно наследство на Бруно Шулц е сравнително скромно като количество, но  много оригинално. Ценители на неговата проза са били Бохумил Храбал, Данило Киш, Милан Кундера, Джон Ъпдайк, Филип Рот, Дж..М. Кутси. Отделна форма на изказ са рисунките на Шулц. С помощта на рядко използвана графична техника cliché verre той подготвя серия гравюри. Разработва цикъл рисунки, илюстриращи първото издание на "Фердидурке" на Витолд Гомбрович и към своите разкази от книгата "Санаториум Клепсидра".

 
До 7 декември в Полския институт можете да видите документалната изложба „Бруно Шулц в покрайнините на времето”. Изложбата, включваща 27 табла, разказва за живота и творчеството на Бруно Шулц, представя откъси от най-известните му творби – „Канелените магазини” и „Санаториум „Клепсидра”, цитати от кореспонденцията му с най-изтъкнатите личности в полската култура, в т.ч. Витолд Гомбрович, Ст. И. Виткевич-Виткаци, снимки от родния му Дрохобич и репродукции на рисунките му.  

В Института ще можете да видите също и специално докараното копие на единствената маслена картина на писателя "Среща. Еврейски младеж и две жени на градска уличка”, 1920.

Автор: Полски институт - София
25.11.2012 г. 12:50
Посетено: 1061
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/15903-pokana-za-noshti-s-shults