Проекти

Регионалната библиотека в Сливен - в проект за обогатяване на българските книжовни центрове

Проект "Библиотеките - съвременни центрове за четене и информираност"

Българското правителство финансира проект с цел разширяване с книги и други информационни източници фондовете на родните библиотеки. Той е под наслов „Библиотеките - съвременни центрове за четене и информираност” и ще бъде реализиран до края на 2012 година. 

Чрез него читателите в Сливен ще могат да ползват над 2500 нови заглавия, които отново утвърждават Регионална библиотека „Сава Доброплодни” (директор Росица Петрова-Василева) като най-голямото книжовно средище в региона и привлекателно място за срещи с писатели,  за досег с книгата и новите  технологии.

Сливенската регионална библиотека е сред определените да реализират проекта в размер на максималната сума за финансиране (15 000 лв. в два транша). Някои от издателствата вече доставиха част от книгите, като библиотечните работници в кратки срокове обработват и предоставят на интересуващите се читатели новите източници на знания и информация.

Издания, излезли със знака на 70 издателства - из областите психология, философия, социология, религия, политология, педагогика, право, икономика, математика, техника, физика, химия и др. присъстват в обхвата на „проектното задание” на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. В него са включени и ценни книги из сферата на медицината, счетоводството, компютърните науки, изкуствата, архитектурата, по география и история, езикознание и литературознание, както и художествена литература за деца и възрастни.

Разделите на „справочната книжнина” ще бъдат обогатени с нови ценни справочни издания и енциклопедии, а чуждоезиковото обучение - подпомогнато от речници, учебници, помагала и художествени творби на немски, френски, английски, руски и испански езици (над 250 бр.).

Следва да се отбележи и жестът за дарение на книги от издателствата, които също са включени в обсега на проекта: над 1000 тома, което засилва още повече ценността и обществената насоченост на начинанието.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
09.11.2012 г. 00:23
Етикети:
Посетено:
1479
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/15792-regionalnata-biblioteka-v-sliven-v-proekt-za-obogatyavane-na-balgarskite-knizhovni-tsentrove