Проекти

Интерактивнa изложба - библиотека-архив в Баня Старинна, Пловдив

Проект Urban Dreams / Градски мечти

Интерактивнa изложба - библиотека-архив в Баня Старинна, Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение "Изкуство днес представя:

Urban Dreams / Градски мечти

Откриване на изложба - библиотека/архив на европейско артистично градско изследване на 26 октомври, от 19 ч., в Център за съвременно изкуство, Баня Старинна

Urban Dreams кани публиката да изследва града като пространство, пълно с възможности за ползване, моделиране и възприятие. Международният проект се състои от два модула:

Интерактивнa изложба - архив на европейско артистично градско изследване: Oсвен резултатите на актуалната артистична урбанистика на български и чуждестранни автори в Пловдив и в други градове на партньори от международния проект HEICO (Heritage, Identity and Communication in European Contemporary Art Practices) този архив ще представи и международни артистични проекти, реализирани в градското пространство през последните години. Конструкцията на библиотеката е инсталация, изработена от архитектурно Студио 8 ½, в Баня Старинна, която по оригинален начин ще предостави на посетителите освен възможности за  запознаване с книжния и дигитален архив, кътчета за сядане и отпускане с книга и чаша кафе.

Архивът ще бъде представен по мултимедиален начин (видео, снимки, изложбени каталози и д.р.) на базата на предоставени творби и материали от партньорски организации и артисти oт Германия, Австрия, Молдова, Сърбия, Хърватска, Великобритания, Aрмения, Холандия, България и др., като и с международна колекция на публикации на съвременното изкуство.

Другият модул от проекта са артистични акции в публично пространство, които изследват и/или визуализират мечтите в градска среда и техните контексти. Авторите на акциите в публично пространство вплитат реакциите и интеракциите с жителите на града в своите работи и ги превръщат в част от изследователския и творчески процес. Изкуство, град и ежедневие се изправят един срещу друг.


◊ ПРОГРАМА

. 26 октомври от 19 ч. Откриване на изложба, библиотека/архив на европейско артистично градско изследване
Място: Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня Старинна

. 27 октомври от 18 ч. Целунат от любов  - двуканална видео инсталация - автор Севдалина Кочевска
Място: Римски стадион

. 7 ноември от 14 до 15 ч. Fooootballll – Футболен мач между 4 отбора (Ботев, Локомотив, Марица и Спартак) на 4 врати с една топка - aвтор Вероника Цекова
Място: Стадион Пловдив

. 17 ноември от 18 до 21 ч. Space 0 Space – Буря – автор HR Stamenov
Място: Градска художествена галерия, Стария град

. От 27/28 октомври - временна инсталация на германеца Тилман Майер-Файе
Място: Пред Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня Старинна


Проектът URBAN DREAMS е реализиран с подкрепата на програма "Култура" на Европейската комисия, Община Пловдив, Гьоте Институт България, Фондация Пловдив 2019, Фондация Роберт Бош и в сътрудничество с международната партньорска мрежа ATLANTIS.
 

Събитието е част от инициативата "Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019"




Автор:
Сдружение "Изкуство днес"
Публикация:
25.10.2012 г. 14:34
Посетено:
1504
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/15646-interaktivna-izlozhba-biblioteka-arhiv-v-banya-starinna-plovdiv