Проекти

"Киноюбилей" - нова кинорубрика в Регионална библиотека - Варна

Безплатно авторско кино в отдел „Изкуство” на РБ „Пенчо Славейков” - Варна

"Киноюбилей" - нова кинорубрика в Регионална библиотека - Варна


◊ СЪБИТИЕТО

"Киноюбилей" - нова кинорубрика в Регионална библиотека - Варна

Намерението на рубриката „Киноюбилей” е да представи до края на календарната година три кинозаглавия, свързани с определени годишнини. 75-годишнината на руския режисьор Андрей Кончаловски, 65-годишнината на японския режисьор и актьор Такеши Китано и 20 години от създаването на филм по творчеството на Виржиния Улф от режисьора Сали Потър. Веднъж месечно в събота кратка лектория и прожекция на определен филм ще отбележат съответната годишнина.

Водещ на лекторията e театралният критик и режисьор Елица Матеева - възпитаник на НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, автор в сайта за култура Formalno.

• На 27 октомври в отдел „Изкуство” към регионалната библиотека „Пенчо Славейков” от 10.00 ч. със съдействието на Formalno се очаква първата среща с „Киноюбилей”. Вход: свободен.


◊ ПЪРВИЯТ "КИНОЮБИЛЕЙ"

Андрей Кончаловски с филма „Домът на глупците” - 27 октомври

Андрей Михалков е роден на 20 август 1937 година в Москва. Той е син на писателя Сергей Михалков и брат на режисьора Никита Михалков, но приема псевдонима Кончаловски по моминското име на майка си. Първоначално учи пиано в Московската консерватория, но през 60-те години започва да се интересува от кино. Той се запознава с Андрей Тарковски, заедно с когото пише сценариите на режисираните от Тарковски „Валяк и цигулка“ (1961) и „Андрей Рубльов“ (1966).

През 1964 година Андрей Кончаловски режисира първия си пълнометражен филм. Филмът му „Сибириада“ (1979) постига успех на Фестивала в Кан, след което той емигрира в Съединените щати. Кончаловски режисира няколко филма в Холивуд, преди да се завърне в Русия през 90-те години

Домът на глупците (на руски: Дом дураков) е руски драматичен филм от 2002 година на режисьора Андрей Кончаловски.

В Република Ингушетия на границата с Чечня се намира клиника за душевно болни пациенти. Действието се развива през 1996 година, когато военни действия разкъсват чеченската република. Предусещайки близостта на бойците, персоналът на лечебното заведение напуска, оставяйки пациентите без контрол и на произвола на съдбата. Пристига чеченски отряд, който се установява в сградата при болните, скоро изтикан от настъпващите руснаци. В тази действителност на противоборство на умопомрачени военни, психично болните започват да изглеждат като съвсем нормални хора.

Награди и номинации:
2002 - Бергенски международен кинофестивал - награда на журито;
2002 - Номинация за награда Ника на Руската академия за кинематографично изкуство;
2002 - Специална награда на журито на Венецианския кинофестивал;
2003 - Награда УНИЦЕФ;




Автор:
РБ „Пенчо Славейков” Варна
Публикация:
22.10.2012 г. 13:05
Посетено:
1343
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/15616-kinoyubiley-nova-kinorubrika-v-regionalna-biblioteka-varna