Проекти

Италианският художник Албино Питти подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата

Пърформанс на световноизвестния художник на площад „Княз Александър I”

Италианският художник Албино Питти подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата


◊ СЪБИТИЕТО

Кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 получи подкрепата на световноизвестния художник Албино Питти. В подкрепа на София г-н Питти безвъзмездно ще нарисува на живо картина върху тролейбус от градския транспорт. Това ще се случи на 17 октомври на площад „Княз Александър I”.

Стартът на създаването на творбата-тролей е в 12:00 часа, като първите щрихи с четката ще бъдат направени от деца – ученици от Националния учебен комплекс по култура с изучаване на италиански език. В 14:00 часа пърформансът ще бъде посетен от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и Н. Пр. Марко Контичели, посланик на Италия. За представителите на медиите е осигурен превод от и на италиански език.

Събитието се организира от Асоциация за развитие на София – координатор на дейностите по кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019, и Марио Василев – организатор на предстоящата изложба на Питти в София.


ИДЕЯТА

„Когато за пръв път попаднах в София, се влюбих в този град – получих прилив на вдъхновение и моментално започнаха да ми хрумват идея след идея, така че реших да се върна и да направя пърформанс тук”, разказва Питти и допълва, че сам е избрал произведението му да бъде върху тролей. ”Обичам движението, обичам да създавам движение, ето защо избрах да рисувам върху тролей. Тролеят е канал за комуникация, когато се возиш, се раждат странни идеи. Самата София е град в движение и изцяло подкрепям пътя й към титлата Европейска столица на културата.”

Италианецът Албино Питти е сред водещите артисти в съвременното абстрактно изкуство и през последните 40 години има над 22 000 създадени произведения. Негови картини са изложени в 17 музея по цял свят, зад гърба си има над 500 изложби и 80 пърформанса, а стилът и творчеството му са тема на 24 книги, като най-добре ги описва критикът Гулиелмо Джилиоти: „За Питти творбата не се ражда, тя експлодира!”.


Автор:
Биляна Славейкова
Публикация:
16.10.2012 г. 17:24
Посетено:
1479
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/15589-italianskiyat-hudozhnik-albino-pitti-podkrepya-kandidaturata-na-sofiya-za-evropeyska-stolitsa-na-kulturata