Проекти

Културни събития във Велико Търново по проект "Трансгранична университетска мрежа за интеркултурна комуникация"

България-Румъния – Комуникация от Орфей до Шенген

◊ СЪБИТИЕТО

На 12 и 13 октомври във Велико Търново ще се проведе заключителната работна среща на екипите от университетите участници в българо-румънския проект „Трансгранична университетска мрежа за интеркултурна комуникация” по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013.

Успоредно с работната среща Международно дружество Елиас Канети – Русе организира във Велико Търново културни събития, посветени на съвременната българска и румънска култура, в които ще вземат участие творци от двете съседни държави.


◊ В ПРОГРАМАТА

На 12 октомври в Хан Хаджи Николи в Стария град ще се проведат: от 18.00 ч. – литературно четене с известния румънски писател Мариус Опря на откъси от романа му „Шест начина да се умира”, който бе преведен по проект „Трансгранична университетска мрежа за интеркултурна комуникация” и предстои да бъде издаден в България от издателство Елиас Kанети; от 19.00 ч. – представяне на българско и румънско съвременно кино с демонстрация на късометражен румънски филм на Мариан Тутуй. От 20.00 ч. ще представим изложбата „Смехът на народите” – съвместна изложба на български и румънски карикатуристи. Изложбата ще бъде открита от проф. Габриел Брату, Крайова. От 20.30 часа ще бъде открита специална изложба посветена на 150-годишнината от рождението на създателя на виенския модернизъм – Густав Климт, с юбилейни платна-репродукции, предоставени ни от Австрийско посолство. Изложбата ще бъде представена от проф. дфн Пенка Ангелова.

На следващия ден – 13 октомври, от 18.00 ч. ви каним на литературно четене с писателят Калин Терзийски, носител на годишната награда за 2011 г. на Европейския съюз за литература за сборника си с разкази „Има ли кой да ви обича”. Във Велико Търново писателят ще ни прочете откъси от втория си роман „Лудост”. В 19.00 ч. Анжело Мицкевич ще изнесе доклад на тема „Комуникация от Орфей до Шенген”, в който ще разгледа обмена на култура и идеи в териториите на двете съседни държави през вековете от тракийската древност до наши дни, а от 20.00 ч. ви каним на пърформанс „Комуникация от Орфей до Шенген” с участието на Аделина Попнеделева под музикалния съпровод на Венцеслав Благоев и Николас Симеон, като ще можете да разгледате и едноименната изложба на пластики на Румен Рачков и платна на Мирела Димцеа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Поредицата от събития във Велико Търново е пета подред и има за цел да заздрави културните връзки между България и Румъния и да популяризира в тях културата на съседната държава. Също по проект „Трансгранична университетска мрежа за интеркултурна комуникация” вече бяха организирани подобни събития в Констанца, Русе, Крайова, както и във Велико Търново през месец юни миналата година.

В българо-румънския проект „Трансгранична университетска мрежа за интеркултурна комуникация” по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 участват пет партньорски институции: Русенски университет “Ангел Кънчев”, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, Университет “Овидиус” в Констанца, Крайовски университет и Международно дружество Елиас Канети.

Проектът предвижда създаването на магистърска специалност Интеркултурна комуникация в четирите партньорски университета, оборудване на кабинети за специалността, обучение на академичния персонал и издаване на двуезични учебници по Интеркултурна комуникация, създаден на базата на културните практики в България и Румъния. Магистърската програма Интеркултурна комуникация ще има интердисциплинарен характер и основната и цел ще бъде придобиване на знания за културата, политиката и икономиката, за различните видове комуникация, както и изучаване на езика на съседите.



Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
11.10.2012 г. 13:29
Етикети:
култураВелико ТърновоБългарияРумънияпроектиМД Елиас Канети
интеркултурна комуникация
Трансгранична университетска мрежа
Посетено:
1521
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/15558-kulturni-sabitiya-vav-veliko-tarnovo-po-proekt-transgranichna-universitetska-mrezha-za-interkulturna-komunikatsiya