Проекти

Сливенският регион - кръстопът на култури, традиции и епохи

Проект на Сливенска община

Проект под този наслов ще осъществи община Сливен след подписания в Добрич от кмета Кольо Милев чек за безвъзмездна финансова помощ по програма „Регионално развитие”, раздел „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”. Ръководителят на Сливенската община изрази задоволство тя и регионът да се наредят сред 29-те български общини, получили подкрепа по направление от изключителна важност и отговарящо на духа, миналото и европейското бъдеще на града под Сините скали.

Един поглед назад сочи, че „праисторическото време, късната античност – със знаците на една империя, Византийската, Средновековието, а сетне и възрожденският подем тук, в култовото средище, си подаваха невидимо ръка, която вековете и пришълците се бяха мъчили безуспешно да пречупят”. (Денева, Ив. „Кръстопъти и ветрове”, изд. „Български писател”, С., 2008:40). И така – до днешния ден на сливенци, утвърдили града си сред духовните и културни крепости на България.

Наскоро кметът постави началото - със символична копка, на дейността по изграждане на защитна стена от запад (287 м.) на древната крепост „Туида” с цел преодоляване на появило се срутване. В изпълнение на проекта, който ще допринесе  за възстановяване на пътя до крепостта, са отделени 613 712,22 лв. по оперативна програма „Регионално развитие”. Действително, при разкопките откритите важни археологически находки от V-VI в. (ранно-византийска епоха) потвърждават тезата за кръстопътното място на Сливен, наслагването и сливането тук на исторически пластове и процеси. За тях са уведомени специалистите от Института по археология при БАН.

За проекта „Сливенският регион – кръстопът на култури, традиции и епохи”, чек на стойност  от 486 824 лв. получи от ръката на градоначалника на Сливен неговият заместник Румен Стоилов – отговарящ за развитието на европейските програми и с принос за одобрението на настоящия проект. Той подчерта, че финансирането е достойно и общините Котел и Твърдица, наред със Сливен, също ще бъдат привлечени в дейността по разработване на „туристически пакети”, което ще привлече в този край още повече ценители на културно-историческите старини и наследство.

Започва поетапното изпълнение на проекта, който, след подписване на договора, предвижда формиране на работещия екип, за да бъде съгласуван с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Начинанието ще се осъществява в рамките до година или 15 месеца, след определен, съобразно изискванията и правилата на процедурите, изпълнител.

Финансовото обезпечаване на проекта предвижда и средства за реализирането му в една активна „рекламна кампания и среда”: историческите, културни и туристически обекти в трите общини от Сливенския регион ще бъдат представени и популяризирани в националните медии, в т.ч. телевизии, в дипляни, пътеводители, видео-клипове и филм. Както подчертава представящият зам.-кмет Р. Стоилов, „достъпната през персонален компютър, таблет и мобилен телефон информационна система” ще допринесе за комплексните знания и впечатления от обектите, за да станат те притегание за гражданите и гостите на региона в опознаване на миналото и традициите му.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.09.2012 г. 22:53
Посетено:
1786
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/15331-slivenskiyat-region-krastopat-na-kulturi-traditsii-i-epohi