Проекти

Беседка за града: Квартал "Капана"

Серия от дискусии за Пловдив. Вашата история, идея, мнение

Беседка за града: Квартал "Капана"


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Отворени изкуства" и Студио 8 ½ представят:

Беседка за града
Квартал „Капана“


12 юни, 19:00 часа
artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив

Презентация, среща-разговор, дискусия
Модератори: арх. Антония Топалова, арх. Чавдар Порязов


"Беседка за града" е инициатива на Фондация „Отворени изкуства” и artnewscafe, реализирана съвместно със Студио 8 ½. "Беседка за града" представлява серия от дискусии, засягащи Пловдив, които ще се провеждат всеки месец до края на 2012 година по предварително подбрани и подготвени теми.

Модератори на срещите са представители на Студио 8 ½ и Фондация "Отворени изкуства". За всяка отделна дискусия организаторите предвиждат да канят гост-лектори, които да представят позиция или експертно мнение. Беседката за Квартал “Капана” има специален гост арх. Антония Топалова  и модератор арх. Чавдар Порязов.


◊ ДИСКУСИЯТА ТОЗИ ПЪТ

Квартал „Капана” е едно от най-живописните живи места в града под тепетата днес. Запазил до голяма степен духа на изминали отдавна времена, той е един своеобразен остров в забързаното море от хора около него. Оцелял, може би единствен по рода си днес в България, застинал на границата на XIX и XX век, намиращ се на ничия земя между Изтока и Запада. Къси и тесни улички, пресичащи се под необичайни ъгли, за които модерното градоустройство е останало чуждо. И благодарение, на което днес имаме това уникално място в Пловдив.

Историята ни разказва, че това място е било едно от важните търговски средища през вековете, а то кипи от живот и търговия и днес – множество магазини, безброй барове и клубове правят "Капана" любимото място на младите хора в града всяка вечер. Изгубвайки се из неговите многобройни и никога не омръзващи улички, се изгубваме във времето – ориенталско градоустройство, следосвобожденска архитектура и съвременни заведения, магия, сън и реалност се смесват в едно.

Земетресения и пожари са отнесли в историята една голяма част от старите сгради, които са били гордостта на квартала, прокарването на два големи булеварда от изток и от север са го откъснали от органично свързани негови части, а за мястото на старите майстори и техните занаяти днес можем да съдим само по останалите топоними, като имената на някои улици - ул. „Железарска“, „Кожухарска“, „Абаджийска“, „Златарска“...

Интензивното автомобилно движение и необузданото необмислено строителство днес са на път да заличат и последните останки от духа и атмосферата на този уникален квартал.

Как бихме могли да го спасим, какво можем да направим, за да му вдъхнем още живот, като запазим неговата идентичност? Как се решават подобни въпроси на запад? А дори и на изток от нас...Ще успеем ли да съхраним Капана, такъв, какъвто е днес и за тези след нас или ще ни останат само снимките и спомените?
 

За всичко това – „Беседка за града – Квартал Капана” със специален гост арх. Топалова в artnewscafe, ул. „Отец Паисий” 38, Пловдив, 12.06.2012 г., 19:00 ч. Фондация "Отворени изкуства" и Студио 8 ½ очакват и Вашата история, идея, мнение.

Елате, за да беседваме!

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
10.06.2012 г. 21:34
Посетено:
1874
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14951-besedka-za-grada-kvartal-kapana