Проекти

Неделни лекции - Въведение в съвременното изкуство

Сесия: Съвременното изкуство в България

Неделни лекции - Въведение в съвременното изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация отворени изкуства и Галерия "Сариев",
в партньорство с Vivacom Art Hall представят:

Неделни лекции - Въведение в съвременното изкуство

Сесия: Съвременното изкуство в България / Кратък хронологически преглед на появата и развитието на съвременното българско изкуство

Водещ: Весела Ножарова
Дати: 3, 10, 17, 24 юни
Час: от 15:00 ч. до 18:00 ч.
Vivacom Art Hall, София, ул. "Гурко" 4


◊ ПРОГРАМАТА

„Съвременното изкуство в България” - Кратък хронологически преглед на появата и развитието на съвременното българско изкуство.
Водещ: Весела Ножарова

3 юни - Българското изкуство на границата на две епохи. Неконвенционални форми: история, важни акции и групи

Българското изкуство на границата на две епохи.
Неконвенционални форми: история, важни акции и групи.
Съпоставка на тенденциите в официалния и алтернативния художествен живот.
Версии за началото – Младежка изложба на сценографията
Официализиране на алтернативата -  изложбите. Градът и Земя и небе


10 юни - Българското изкуство през 90-те години. Първите частни галерии, фондации, и фестивали. Индивидуалният принос и главните фигури на прехода – куратори и художници.

Зрелият етап: Изложбите и дейността на Сорос център през 90-те.
Първите частни галерии – Галерия 8 във Варна, Арт 36, Галерия "Градът в София", галерия "Аросита" и др. Мястото на СБХ.
Индивидуалният принос и главните фигури на прехода – куратори и художници. Списанието Art in Bulgaria, фестивали (София Ъндърграунд, Процес-Пространство), по важни изложби от периода. 
Професионализация на опита и радикални практики - галерия Ата, кръгът и галерия XXL – манифест, членове, изложби.
Новото поколение – Видеоархеология
Загубеното поколение – емиграцията на героите от 90-те


17 юни - Внос/Износ: Българското изкуство на световната арт сцена. 

Внос/Износ: ИСИ – София – история на институцията, членове
Изложбите „Експорт-импорт”, „Място-интерес” и т.н. Участия на България на големи международни форуми: Биеналета в Истанбул, Сао Пауло и Венеция, Манифеста. 
Българското изкуство в новия посткомунистически, балкански контекст – големите балкански изложби.


24 юни - Българското изкуство след Милениума. Какво се е променило?
Институции и събития. Конкурси и награди. Пазар и колекционерство.


Българското изкуство след Милениума. Какво се е променило?
Институции и събития. Конкурси и награди. Пазар и колекционерство. Някои прояви на опозицията комерсиално - некомерсиално в българското изкуство. Медии и изкуство – в търсене на атракцията и сензацията.

Една необяснима опозиция: кратко въведение в терминологичното и идеологическо разделение на българското художествено пространство; дискусия върху въпроса: Кое е съвременното изкуство – всичко, което се прави днес или всичко, което има отношение към „днес”?


◊ ВЪВЕДЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО

„Въведение в съвременното изкуство” е образователна платформа, стартирала 2011 година на Фондация "Отворени изкуства" и Галерия "Сариев", разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи подпомогната от Фондация Америка за България. Събитията към платформата протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др. Създаването на платформата „Въведение в съвременното изкуство” е мотивирано от необходимостта за  генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Първият етап през 2011 година на платформата протече като образователен курс в Склада /+/ в София, даващ теоретично знание и въвеждащ в конкретиката, терминологията и спецификата на съвременното изкуство. През пролетта на 2012 година предстоят „Разговори с Творци” в Софийска градска художествена галерия и „Неделни Лекции” във Vivacom Art Hall. Последният разговор от платформата ще се проведе в Нощта на музеите и галериите – Пловдив

Неделните лекции „Въведение в съвременното Иизкуство”
са продължение на започнатия през 2011 година образователен курс, структуриран като група от тематични сесии с по четири лекции. Курсът развива няколко основни аспекта в гледането и разбирането на съвременно изкуство за любители, почитатели, колекционери и непрофесионалисти. Сесиите предлагат базисни познания за най-важните направления в съвременното изкуство, неговите енциклопедични представители, институции. Теоретичната част е съпроводена с богат изобразителен материал. С партньорството на Виваком Фонд през 2012 година са разработени свободни за посещение Неделни лекции – Въведение в съвременното изкуство, чието провеждане предстои във Vivacom Art Hall.

Неделни лекции – Въведение в съвременното изкуство ще представи двете тематични сесии: „Теми и медии в съвременното изкуство” с водещ Вера Млечевска и втората сесия „Съвременното изкуство в България” с водещ Весела Ножарова. Лекциите във всяка сесия са четири, провеждат се в неделя от 15:00 до 18:00 часа. След края на всяка лекция се предвижда време за дискусия с участниците в курса върху проблемите, изложени в нея. Курсът е свободен за посещение, но се изисква предварително записване за всяка сесия на желаещите за участие. Броят на местата е ограничен.

Весела Ножарова (р. 1974) е куратор и критик на свободна практика. Има магистърска степен по История на изкуството в Художествена академия, София. Работила е в СБХ, в галерия „Ирида” и Ата – център за съвременно изкуство. От 2003 до 2006 е програмен мениджър за визуални изкуства в Център за култура и дебат „Червената къща”, София. През 2007 е куратор на българското национално участие в 52. Венецианско биенале за съвременно изкуство, а през 2008 – асистент куратор на 11. Архитектурно биенале във Венеция. Била е куратор на редица изложби в България и в чужбина. През 2008 става член основател на фондация „Изкуство – дела и документи”.

Курсът е свободен за посещение, но се изисква предварително записване за всяка сесия на желаещите за участие. Броят на местата е ограничен.
info@openarts.info


Събитието се организира от Фондация „Отворени изкуства“ и галерия “Сариев” с подкрепата на фондация “Америка за България”, VIVACOM Фонд, Национален фонд култура.


За повече подробности:

Фондация отворени изкуства
ул. "Отец Паисий" 36, Пловдив 4000, България
skype: open.arts.foundation, www.openarts.info
www.facebook.com/open.arts

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
04.06.2012 г. 14:45
Посетено:
1600
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14880-nedelni-lektsii-vavedenie-v-savremennoto-izkustvo