Проекти

Град Русе - Европейска театрална работилница

Да се продуцират проекти вместо фестивали, предлага Орлин Дяков

Град Русе - Европейска театрална работилница

Мерча Йонеску, Лили Ганчева и Орлин Дяков


◊ СЪБИТИЕТО

ДТ „Сава Огнянов” ще стане сцена на Европейска театрална работилница от 12 до 14 юни, съобщи директорът и режисьор Орлин Дяков в края на изминалата седмица пред местните журналисти. През тези два дни Русе ще бъде домакин и ще посрещне Театър „Одеон” от Букурещ, Театър „София” и ръководството на театъра в Хайделберг. В творческата среща ще участват и представители от Министерство на културата, Общините Букурещ, София и Русе.

Европейската театрална работилница се открива с „Господарката” по А. Чехов на 12 юни. Румънските гости ще играят на русенска сцена „Сън в лятна нощ” по У. Шекспир на 14 юни. В програмата на театралния форум е включено и представянето на книгата „Не умират чайките когато искат глиганите”, чийто автор е Мерча Йонеску. Той е журналист и директор на театър „Тудор Виану” в Гюргево. В книжното томче са събрани пиеси, чийто превод на български е дело на Анка Станева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Инициативата е подчинена на идеята "Русе - кандидат за европейска столица на културата" през 2019 година. С проявите за пореден път се доказва, че дунавският град е достоен за това събитие. Директорът на ДТ „Сава Огнянов” представи идеята си вместо традиционните фестивални дни да се установи център за продуциране на театрални проекти. Като един от успешните проекти досега е сътрудничеството с Театъра в Оснабюрк, потвърди Орлин Дяков и допълни, че обмяната на актьорски състави ще продължи. Заедно с колегите му от гостуващите театри, в периода от 12 до 14 юни ще обменят опит и практики за проекти на ЕС.

По идея на Теди Москов ще бъде реализирана копродукция с румънци, германци и българи, допълни театралният директор. Новият проект обаче все още се обмисля. Дяков представи идеята на известния режисьор, че комедия дел арте е най-силна, когато има езикова бариера между актьорите. Зрителите ще имат възможност да гледат копродукцията през 2013 година.

ДТ „Сава Огнянов” освен това подновява театралния мост с Гюргево, заявявайки участие в есенните фестивални дни в съседния румънски град.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
16.05.2012 г. 16:34
Посетено:
1474
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14752-grad-ruse-evropeyska-teatralna-rabotilnitsa