Проекти

Представяне на проект и книга "Пътуване през Европа"

Кристин Димитрова, Владимир Мартиновски, Петра Хулова и Судабе Мохафез разказват за Русе, Скопие, Бърно и Щутгарт

◊ СЪБИТИЕТО

На 19 април (четвъртък) в София и в Бърно паралелно се състояха презентации на проекта „Пътуване през Европа” и на новоизлязлата книга под същото заглавие.

Съвместно с представители от Министерството на културата и от партньорската организация в Скопие и от Министерството на културата в София проф. Ангелова представи резултатите от проекта. По същото време на германско-чешката среща в Бърно Кристин Димитрова чете от пътеписа си за Русе.


◊ ЗА КНИГАТА И ПРОЕКТА "ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ ЕВРОПА"

След спектакулярно обявената „смърт на автора”, приличаща по-скоро на изгонването на Хансвурст от немския просвещенски театър, когато на читателя и литературоведа му беше позволена всякаква намеса в интерпретацията и социалното битуване на текста, самосъхранителната и отбранителна сила на авторите явно надделя и може да се забележи тяхното самоуверено възвръщане на сцената на литературата – или може би трябва да кажем „възкръсване”.

В настоящата книга това възкресо-възвръщане придобива особено ясни очертания: четирима автори обикалят в четири избрани европейски града – Русе, Скопие, Бърно и Щутгарт - и описвайки тези градове, като по този начин не пропускат да портретират и себе си и колегите си, създават своя авторско-повествователен образ, очертават мястото си на онази имагинерна карта на литературата, в която въпреки и напук на езиците и благодарение на преводачите от векове не са съществували граници.

Някъде някой беше казал, че литературата е нашата национална душевност – сигурно, но чия „наша”. При положение, че освен писатели сме и читатели и интертекстът живее от първите разказани приказки и прочетени книжки във всеки от нас, а те не са само „национални”. При положение, че творците от столетия са обменяли по-свободно идеите си отколкото бизнесмените тяхната стока. Може би именно литературата е израз на нашата интеркултурна душевност, на умението ни да градим имагинерни светове във вече съществуващите, да виждаме едновременността на неедновременното във всеки миг и на всяко място. Защото те са там: Хайне с Дьонер Кебапа в Щутгарт, неимоверно огромният паметник на Александър Македонски, построен в Скопие в 21. век, свръхжизнени останки от миналото в избледняващото настояще. Четирима реални автори – Кристин Димитрова, Владимир Мартиновски, Петра Хулова и Судабе Мохафез - се движат в имагинерно-неимагинерното пространство на четири града. В по-малка или по-голяма степен във всеки от направените текстове ще се открие както автобиографичен, така и имагинерен принос, фикция и действителност в различни съчетания. Портрет на четири града от четири различни гледни точки, авторско ситуиране и присъствие в тези градове, интеркултурен диалог на общи или липсващи допирни точки.

През 2011 година четирима писатели от България, Македония, Чехия и Германия обиколиха градовете Русе, Скопие, Бърно и Щутгарт и споделиха този свой престой с читателите, създавайки свой образ за посетените градове, така че независимо от това, колко добре ги познаваме, тези градове застават пред нас с едно свое ново битие, белязано от погледа на Кристин Димитрова и Владимир Мартиновски, Петра Хулова и Судабе Мохафез.




Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
25.04.2012 г. 13:54
Етикети:
СкопиеРусеКристин ДимитровапроекткнигаМД Елиас Канети
Щутгарт
Бърно
Судабе Мохафез
Петра Хулова
Владимир Мартиновски
Пътуване през Европа
Посетено:
1549
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14621-predstavyane-na-proekt-i-kniga-patuvane-prez-evropa