Проекти

България и Италия в търсене на Европейски столици на културата

За запазване на нематериалното културно наследство

◊ СЪБИТИЕТО

Необходимо е да насърчим взаимодействието на младите италианци и българи с другите европейци за един общ път към 2019 година, за да бъдат лидери на бъдещето на Европа.


Това становище изрази координаторът на проекта WHYSEE2000 Микеле Виола по повод предстоящата среща, която ще се проведе на 19 април в Рим.

Проектът WHYSEE2000 има за цел да предотврати загубата на ценното нематериално културно наследство, както и да насърчи опазването му чрез предаване на умения и опит на бъдещите поколения.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

За форума е предвидено и представяне на декларация с предложение 2013 година да бъде обявена за година на нематериалното културно наследство и италианския език за младите хора в България и на нематериалното културно наследство и българския език за младежта в Италия.

Виола уточни, че 2013 година е крайният срок за представяне на кандидатурите на българските и италианските градове за европейски столици на културата през 2019 година.

Според координатора на проекта агресивността на международната глобализация, свързана с развитието на технологиите и информацията се дължи също така и на уязвимостта на крехкото и преходно културно наследство, съществуващо само по време на своето създаване.

Той съобщи, че през септември тази година е предвидено да се организира форум за младите европейци в община Монополи (Южна Италия) с участие на 200 делегати от цяла Европа.

Той има за цел да стимулира нови инициативи за сътрудничество и културен обмен и да привлече нови инвеститори за опазване на човешкото нематериално културно наследство, като източник за развитие в областта на културата, туризма и икономика, опитвайки се да създаде нови възможности за работни места в културната индустрия.

Предстоят поредица презентации в Рим, София, Брюксел и в Монополи (Бари), посветени на младежите от цяла Европа.

На Националния младежки италиански форум, партньор по проекта, е предложено да се представи проект от европейски интерес в рамките на Европейското пространство, за да се привлече представителството на Европейската комисия в Италия като стратегически партньор по проекта.

Сред участниците в проекта са кметът на Монополи Емилио Романи, представители на Националния младежки форум и на Европейския младежки форум.

Българската страна ще бъде представена от Деяна Данаилова - председател на Центъра за опазване на нематериалното културно наследство - ЮНЕСКО (единствен по рода си в Европа със седалище в София).
Партньор по проекта е и Софийският университет "Св. Климент Охридски", който ще бъде представен от д-р Косьо Стойчев.



Автор:
Организаторите
Публикация:
19.04.2012 г. 23:05
Етикети:
младежки форумкултурно наследствокултура
WHYSEE2000
нематериално наследство
културни столици
европейски столици
Италия и България
Посетено:
1526
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14583-balgariya-i-italiya-v-tarsene-na-evropeyski-stolitsi-na-kulturata