Проекти

Беседка за града. Ежемесечни дискусии за урбанистика и архитектура

Първата тема: Соц-наследството на Пловдив

Беседка за града. Ежемесечни дискусии за урбанистика и архитектура


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Отворени изкуства" и Студио 8 ½ представят:

Беседка за града
СОЦ-наследството на Пловдив


10 април, аrtnewscafe
Пловдив, ул. „Отец Паисий” 38

Презентация, среща-разговор, дискусия
Модератор: арх. Владислав Костадинов, Веселина Сариева


"Беседка за града"
е инициатива на Фондация „Отворени изкуства” и artnewscafe, реализирана съвместно с Студио 8 ½. Беседка за града представлява серия от дискусии, засягащи Пловдив, които ще се провеждат всеки месец до края на 2012 година по предварително подбрани и подготвени теми. Модератор на срещите е арх. Владислав Костадинов и Веселина Сариева. За всяка отделна дискусия организаторите предвиждат да канят гост-лектори, които да представят позиция или експертно мнение.


◊ ДИСКУСИЯТА

"СОЦ-наследството на Пловдив" e първата от серията дискусии, в която ще бъдат разгледани група от сгради, построени по времето на социализма в България като: Мемориален комплекс - Братска могила, Дом на младоженците, Дом на детето, Дом на науката и техниката, Младежки дом, Дом за тъжни граждански ритуали, Кино Комсомол, Галерия на Дружеството на пловдивските художници, Народна библиотека „Иван Вазов”, Централна поща, РУМ Евмолпия. Загубили голяма част от основните си функции поради полуразрушеното си състояние, тези сгради представят архитектурния облик на периода 70-те-80-те години на 20. век. Чрез снимков материал под формата на „преди” и „сега” ще се направи съпоставка с подобни примери от чужбина, превърнати в паметници на културата (Англия, Италия, Франция). Ще се съотнесат българските примери към своите съветски първообрази.

Място в дискусията ще намерят още: Брутализмът като стил в архитектурата; Новите функции на старите сгради – бъдеще и перспективи; Проблемите на „прехода“ и защо нямаме нито една соц-сграда архитектурен паметник.

Дискусията има за цел да отвори свободен разговор по темата, изказване на различни мнения, предложения и забележки, и в края си да изведе и документира конкретни алтернативни и независими идеи, излезли от беседъчния кръг.


◊ СЛЕДВАЩИ ТЕМИ

. 15 май - Тютюневите складове на Пловдив
. 12 юни - Квартал „Капана“
. 10 юли - Баухаус под тепетата
. 11 септември - Утопичният Пловдив
. октомври – Индустриалните сгради и прилежащи постройки
. ноември – Кварталите извън центъра на Пловдив – техните средища и ъндърграунд
. декември – Обособените обществени пространства
(Датите за есенния сезон предстоят да бъдат фиксирани)



Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
08.04.2012 г. 14:25
Посетено:
1654
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14522-besedka-za-grada-ezhemesechni-diskusii-za-urbanistika-i-arhitektura