Проекти

Безплатни лекции по съвременно изкуство във Vivacom Art Hall през пролетта

Част от образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“

Безплатни лекции по съвременно изкуство във Vivacom Art Hall през пролетта


◊ СЪБИТИЕТО

През април, май и юни във VIVACOM Art Hall ще се провеждат безплатни лекции, част от образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“. Инициативата е в партньорство с фондация „Отворени изкуства“ (Пловдив) и започва през 2010 г, но класовете стават безплатни за посещение от тази година, благодарение на подкрепата на VIVACOM Фонд.

Лекциите стартират на 1 април и са структурирани в две тематични сесии: “Теми и медии в съвременното изкуство” с водещ Вера Млечевска и “Съвременното изкуство в България” с водещ Весела Ножарова.

В петък, 30 март, заповядайте и на първата отворена лекция специално за представители на медиите. В 11 часа във VIVACOM Art Hall ще можете да научите повече за образователната платформа от нейните лектори и организатори и да чуете интересна и синтезирана информация на тема съвременно изкуство.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

В осем неделни следобеда през предстоящия пролетен сезон във VIVACOM Art Hall ще се проведат безплатни лекции, част от образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“. Инициативата е стартирана през 2010 г. от фондация „Отворени изкуства“, която организира Нощта на музеите и галериите в Пловдив и е дългогодишен партньор на VIVACOM. Създаването й е мотивирано от необходимостта за генериране на контекст и популяризиране на съвременно изкуство в България. През 2012 платформата е доразработена в партньорство с VIVACOM Фонд и вече съдържа два основни структурни етапа: “Неделни лекции” в пространството за култура и изкуство VIVACOM Art Hall и “Разговори с творци” в Софийска градска художествена галерия.

Курсът за съвременно изкуство на фондация „Отворени изкуства“ започва през 2011 г. като група от тематични лекции в четири сесии и се води от куратора Светлана Куюмджиева. С помощта на VIVACOM Фонд през 2012 година курсът става безплатен и свободен за посещение за всички желаещи. Неделните лекции във VIVACOM Art Hall ще развият няколко основни аспекта в гледането и разбирането на съвременно изкуство за любители, почитатели, колекционери и непрофесионалисти.

Лекциите стартират на 1 април и са структурирани в две тематични сесии: “Теми и медии в съвременното изкуство” с водещ Вера Млечевска и “Съвременното изкуство в България” с водещ Весела Ножарова.

Лекциите във всяка сесия са четири и се провеждат в неделя от 15.00 до 18.00 часа. Сесиите предлагат базисни познания за най-важните направления в съвременното изкуство, неговите енциклопедични представители, институции. Теоретичната част е съпроводена с богат изобразителен материал. След края на всяка лекция се предвижда време за дискусия с участниците в курса върху проблемите, изложени в нея.

Курсът е свободен за посещение, но се изисква предварително записване за всяка сесия на желаещите за участие. Броят на местата е 40. Записванията стават чрез имейл на: info@openarts.info и лице за контакт Станислава Груева. Желаещите трябва да  посочат трите си имена, данни за контакт, име на сесията и в едно изречение мотивация за участие. В платформата за въведение в съвременното изкуство са предвидени и поредица от разговори с български творци със световно признание като Стефан Николаев, Ергин Чавушоглу, Пламен Деянов, Недко Солаков, модерирани от Весела Ножарова.

Участието в този проект е част от стратегията на VIVACOM Фонд да подкрепя добри културни практики и инициативи и да споделя стойностно съдържание с  българското общество. Един от най-големите проекти на телекома в тази посока е и VIVACOM Аrt Hall – собственото пространство за култура и изкуство на телекома на ул. „Гурко“ 4 в София.

В петък, 30 март, ще се проведе и първата отворена лекция специално за представители на медиите. В 11 часа във VIVACOM Art Hall ще можете да научите повече за образователната платформа от нейните лектори и организатори и да чуете интересна и синтезирана информация на тема съвременно изкуство.


◊ ЗА ЛЕКТОРИТЕ

Вера Млечевска е куратор и критик, член на фондация “Изкуство – дела и документи”, отговорна за резидентната програма на фондaцията и редактор на интернет изданието за култура – Блистер. Куратор е на изложбите “По следите на загубеното време”, Софийска градска галерия, 2007; “Персона”, галерия ИСИ, София, 2010, Handle with care.

Весела Ножарова (р. 1974) е куратор и критик на свободна практика. Има магистърска степен по История на изкуството в Художествена академия, София. Работила е в СБХ, в галерия „Ирида” и Ата – център за съвременно изкуство. От 2003 до 2006 е програмен мениджър за визуални изкуства в Центъра за култура и дебат „Червената къща”, София. През 2007 е куратор на българското национално участие в 52. Венецианско биенале за съвременно изкуство, а през 2008 – асистент куратор на 11. Архитектурно биенале във Венеция. Била е куратор на редица изложби в България и в чужбина. През 2008 става член основател на фондация „Изкуство – дела и документи”.



Автор:
Екип на VIVACOM Фонд
Публикация:
28.03.2012 г. 17:32
Посетено:
1596
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14446-bezplatni-lektsii-po-savremenno-izkustvo-vav-vivacom-art-hall-prez-proletta