Проекти

Френският институт в България с богата културна програма през 2012 година

Изложби, европейски проекти, музика, френско кино и др.


◊ СЪБИТИЕТО

Посланикът на Франция в България Филип Отие и директорът на Френския институт в България Дидие Талпен представиха културната програма на Френския институт за 2012 година. Посланикът на Франция припомни, че 2012 ще бъде още една успешна година на френско-български копродукции.

Едно от най-престижните събития ще бъде изложбата “Париж 1900”, колекция на Пти Пале, музеят за изобразителни изкуства на Парижката община от октомври 2012 година до януари 2013. Най-доброто от френските визуални изкуства на XIX век ще бъде представено за първи път в България.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

През 2012 година 21 събития ще бъдат съвместно с български творци и институции. “Аз съм доволен от сътрудничеството с нашите български партньори и лично искам да благодаря на Вежди Рашидов и Йорданка Фандъкова за техния прием и усилията за създаване на общи проекти. Наша отговорност е също така да популяризираме българската култура във Франция (мисията Лувър, проекта с Пти Пале, сътрудничеството в областта на аудиовизията)”, припомни Давид Вейзман.

В програмата на Френския институт са включени и три европейски проекта, които ще се развият в София: Европейска нощ на музеите, европейски празник на музиката, европейски месец на фотографията.

Подготвена е също така и отлична музикална програма: “Граф Ори”, опера от Росини (1828), “Баядерките”, опера от Шарл-Симон Кател (1810), “Ловци на бисери” от Жорж Бизе (1877) и шедьовара на Жак Офенбах “Хубавата Елена” (1864).

През тази година българската публика ще може да гледа филми в рамките на Втория фестивал на френското кино, който ще се проведе през октомври и да се наслади на съвременната хореография на Абу Лаграа в спектакъла „Nya” (Международна награда за съвременен балет за 2011 година).


По-голямата част от френските фирми, представени в България, както и български компании подкрепят амбициозната програма на Френския институт. От 3 години основен партньор на Френския институт е Емпорики Банк, част от Groupe Crédit Agricole, потвърдила подкрепата си и за 2012 година.

Автор:
Френски институт
Публикация:
25.03.2012 г. 16:25
Посетено:
1495
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14405-frenskiyat-institut-v-balgariya-s-bogata-kulturna-programa-prez-2012-godina