Проекти

"Natural lifestyles" - инсталация на Калина Терзиева и Станимир Генов

"О-о!" - инициатива за нови културни пространства в града

"Natural lifestyles" - инсталация на Калина Терзиева и Станимир Генов


◊ СЪБИТИЕТО

"О-о!": съвременната българска култура превзема свободните пространства в града с дръзка инициатива

Уникален за съвременната българска култура проект ще промени облика на столицата. Името на иновативната инициатива е “O-o!” - уникална форма на симбиоза в подкрепа на младата българска култура между “Фабрика за идеи” и Агенция за недвижими имоти “Явлена”. Идеята за проекта е на Калина Терзиева.

Започваме с:

Инсталацията “Natural Lifestyle” – идея, реализирана в един софийски апартамент на ул. "Шипка": съвместен процес на работа между Калина Терзиева и Станимир Генов.

Инсталацията разглежда темата за тънката граница между “естественото” и изкуствения стремеж да създаваме дубликати и заместители на естествената среда и истинските преживявания.

Откриване: 20 март, вторник, на ул. “Шипка” 26, ап. 2 – ще се ориентирате по развятото бяло знаме с цветна дъга.
Среща с медиите: 17.00 ч.
Всички гости: 18.30 ч.
After Парти: след откриването, в 20.00 ч. ще отпразнуваме старта на проекта тук: бул. "Евлоги Георгиев" 99 – следете за знамето с дъгата.


◊ ПРОЕКТЪТ

Какво е О-о!

"О-о!" е иновативен културен проект с проста концепция: хора с идеи имат спешна нужда от пространства за изразяването им, докато хората, които имат достъп до пространства, имат нужда от добри нови идеи за тяхното “оживяване” и пълноценно ползване. “О-о!” свързва тези нужди като предоставя площ, необременена от съдържание, принадлежност и история на публично пространство. Така създава пространства на  спонтанност и общуване, докато отразяват живата интерпретацията и взаимодействие между артисти и граждани, бизнес за живота и града.

Характерът на проекта е в честата промяна на локациите и темите, с които се работи – това, което ще видите, се случва само веднъж и е авторство на различен артист.  Динамиката и регулярността стимулират диалог за социална промяна и се целят в изграждането на общности от иновативно мислещи хора, чиято синергия  ще промени средата, която обитаваме.

Къде и кога ще се случва О-о!

Местата, в които се случва "О-о!", са предоставени на артистите от “Явлена”. “Празните” нечии пространства, които ежедневно подминаваме в различни части на града, могат да се превърнат в иновативна културна инфраструктура. Събитията ще се случват толкова често, колкото време собствениците на неизползвани към момента имоти предоставят за младата градска култура. По този начин проектът създава и нови връзки между иначе паралелно функциониращите вселени на гражданското общество, бизнеса и съвременното изкуство и култура.

Откриването на проекта е с инсталацията “Natural Lifestyle”, а информация за следващи събития можете да намерите на сайта на проекта (http://www.ooact.org).

Възможността за следващи събития ще зависи от собствениците на пространства и тяхната готовност да излязат от зоната си на комфорт и да се присъединят към едно ново и иновативно движение на събития, хора и идеи.

Автор:
Сдружение “Фабрика за идеи”
Публикация:
19.03.2012 г. 21:23
Посетено:
1972
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14354-natural-lifestyles-instalatsiya-na-kalina-terzieva-i-stanimir-genov