Проекти

В Столична библиотека се открива Нордска читалня

Читалня с художествена, научна, учебна и справочна литература на датски, фински, норвежки и шведски езици

В Столична библиотека се открива Нордска читалня


◊ СЪБИТИЕТО

В Столична библиотека се открива Нордска читалня


Читалня с художествена, научна, учебна и справочна литература на датски, фински, норвежки и шведски езици ще бъде открита на 5 март в Столична библиотека. За първи път в българска обществена библиотека се открива читалня, която ще работи за популяризиране и разпространение на културата и литературата на страните от Скандинавския север в България.

Читалнята е част от Центъра за интеркултурен диалог на библиотеката и е създадена с подкрепата на посолствата на Дания, Финландия, Норвегия и Швеция. Тя е резултат от тяхното разбиране, че публичните библиотеки са най-достъпните културни институции, които подпомагат процеса на образование, разширяват познанията и дават възможност на хората да се развиват духовно и интелектуално.

Началният фонд на читалнята наброява над 500 заглавия от класически и съвременни автори от Скандинавския север, списания, речници, учебници, мултимедия и преводи от скандинавски езици. Основната част от книгите са от личната библиотека на телевизионната журналистка и критичка Васа Ганчева и са дарени от нейната сестра – специалистката по скандинавски литератури и култура проф. Вера Ганчева. Част от книгите са предоставени и от „Библиотеката Нордика“ към специалност Скандинавистика в СУ „Св. Климент Охридски“, както и от български издателства и частни дарители.

В читалнята жителите и гостите на София ще имат възможност да заемат книги, да се запознаят отблизо с културата на нордския ареал, да се консултират със специалисти по скандинавски езици и култура.

Откриването е на 5 март от 18.00 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека.


За повече информация:
Спаска Тарандова (зам.-директор на Столична библиотека)
тел. 02/ 987 1760, 02/8015 801
Иван Тенев (Посолство на Кралство Норвегия)
тел. 0878460096



Автор:
Иван Тенев, Посолство на Норвегия
Публикация:
03.03.2012 г. 11:52
Етикети:
посолство на НорвегияСтолична библиотека
шведски език
норвежки
фински
датски
учебна и справочна литература
научна
художествена
нордска читалня
Посетено:
1578
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14239-v-stolichna-biblioteka-se-otkriva-nordska-chitalnya