Проекти

Участието на гр. София в световния български проект "Мартеница"

На 1 март в 10 ч. на езерото „Ариана“

Участието на гр. София в световния български проект "Мартеница"


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Идентичност за България“ подкрепя световния проект „Мартеница“.

Събирайки на 1 март своите посланици в София, фондацията иска да допринесе за успешната реализация на тазгодишното Международно предизвикателство - да бъде украсено по едно дръвче във всяко кътче на света, където има българи, отговорни да „предадат нататък“ първомартенската традиция и емоция. Този проект е иницииран от българска общност в Австралия.


◊ ПРОЕКТЪТ

За Баба Марта през 2011-та година за първи път дървета-мартеници украсиха площади и паркове в Бризбън, Австралия; в Макао, Китай; в Окланд, Нова Зеландия; Енгера, област Валенсия, Испания; дворовете на десетки детски градини, училища, социални домове и крайблокови пространства в множество български градове осъмнаха в бяло-червено първомартенско великолепие. Баба Марта обиколи света и заплени сърцата на хиляди с яркото великолепие на червено-белите си одежди и щедростта на пожеланията си за здраве, щастие и благоденствие. Имаше медийно отразяване в повече от 300 телевизионни, електронни и печатни издания на поне 3 езика. Тази година се очакват червено-бели дръвчета в Белгия, Франция, Кипър, САЩ и други.

Да превърнем древната българска традиция на мартениците в световна емблема на българското, да създадем положителен образ на България, българската култура и българските общности чрез популяризиране на празника Първи март, като украсим дървета-мартеници във всеки град по света. Поднасяйки дървото като мартеничка на своите съграждани да им пожелаем здраве и благоденствие където и да се намират, каквито и да са по националност, какъвто и език да говорят.


. Повече можете да прочетете на:
http://www.fibg.org/Proekt%20Martenica,
както и на официалния сайт на проекта:
http://www.martenitza.org/bgАвтор: Екип на фондация "Идентичност за България"
29.02.2012 г. 13:06
Посетено: 1138
Етикети: фондация, традиции, проект Мартеница, Идентичност България, мартеница, български обичаи
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14202-uchastieto-na-gr-sofiya-v-svetovniya-balgarski-proekt-martenitsa