Проекти

Международна среща в Сливен по музикален проект

В рамките на програма "Култура 2007-2013 г." на Европейския съюз

Във връзка с участие на Община Сливен в съвместния международен културен проект на страните от Средиземноморския регион „Оралите” (“ORALITIES”), в града под Сините скали гостуваха представители от Италия, Малта, Испания и Португалия. Изявите в сферата на музиката, автентичния песенен фолклор и традициите на посочените страни и България в тази сфера са в рамките на програма „Култура 2007-2013 г. на Европейския съюз”.
           
В Сливен присъстваха организатори от държавите, работещи по проекта, водени от г-жа Клаудия Перейра, заместник-кмет по култура на община Евора (Португалия), които бяха приети от кмета на община Сливен Кольо Милев. Той изрази готовността на новия екип на общината за приемственост в дейностите по програмата за по-нататъшно достойно представяне на българските и сливенските музикални традиции, наследство и в създаване на добри условия за гостуващите групи и формации от Средиземноморския  регион - за изява на културата и музикалното творчество от страните-участнички в събитието. Кметът на Сливен получи поздравите и благопожеланията на градоначалника на гр. Евора и представителите на останалите общини: за продължаващо сътрудничество и в други сфери на културата, предадени му от г-н Руи Ариматейа.
               
В проекта „ORALITIES” участват селища от Южна Европа и Средиземноморието, членове на ABEK – Асоциация на градовете с културно-историческо наследство. Осъществяват се етапните и дългосрочни цели на „Оралите”, формулирани в програмата, отвеждащи към „осъществяване на междукултурен диалог, международна мобилност на групи, насърчаване на международен обмен на културен продукт, създаване на нови възможности за развитие на общностите от партньорските градове, чрез междукултурен диалог и взаимно сътрудничество”.
            
В Сливен се състоя техническа среща на гостуващите екипи по „Оралите”, в рамките на програмата на ЕС „Култура 2007-2013 г.”, на която бяха уточнени дейностите по бъдещото представяне на формациите и за предстоящото завършване на проекта. В нея взеха участие представители от седемте „партньорски градове”: Евора, Мертола и Иданя-Нова (Португалия),  Биргу (Малта), Сливен (България), Оренсе (Испания) и Равена (Италия).
            
Гостите възприеха с възхита представянето на българските кукерски групи в с. Блатец, община Сливен, където се състоя традиционният фолклорен събор „Маскарадни игри 2011” (Селото е тазгодишният домакин.) Търсейки паралелите в традициите, въздействието и културата на собствените си страни, гостите от Средиземноморието усетиха непреходното богатство на Сливен и България като страна-домакин, запознавайки се с българското танцово и песенно фолклорно наследство.
            
Изразяваме пожелание за осъществяване на по-добра разгласа за събитието сред културната общественост на града и региона и привличане на повече слушатели – почитатели на музиката на страните от Южна Европа.



Автор:
Иванка Денева
Публикация:
29.02.2012 г. 11:12
Посетено:
1295
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14201-mezhdunarodna-sreshta-v-sliven-po-muzikalen-proekt