Проекти

Благотворителен търг на картини от конкурса "Душата на един извор"

"Как хубаво е да си купиш картина от художник млад"

Благотворителен търг на картини от конкурса "Душата на един извор"


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Млада България" Ви кани да участвате в благотворителен търг на картини от националния конкурс за млади художници и литератори „Душата на един извор”.

Събраните средства ще се вложат в наградния фонд за следващото седмо издание на конкурса – в подкрепа на младите творчески дарования. По традиция носителите на първа награда и в двата раздела, изобразително изкуство и литература, получават едногодишна стипендия за обучение в средно и висше учебно заведение.

 

• Търгът ще се проведе на 1 март (четвъртък) 2012 г. от 19.00 ч. в зала Аудиториум, в сградата на „Овергаз”, ул. "Филип Кутев" № 5, гр. София.

 

◊ РЕГЛАМЕНТ

Условия за провеждане на благотворителен търг на картини от конкурса „Душата на един извор”:

1. Търгът ще се проведе от 19.00 ч. на 1 март (четвъртък) 2012 г. в зала Аудиториум, в сградата на Овергаз, ул. "Филип Кутев" № 5.

2. Оглед на картините от 17.30 до 19.00 ч. на 01.03.2012 г. в зала Аудиториум и www.mladabg.org

3. Регистрацията на участниците и получаването на номера ще бъде до 18.50 на 01.03. в зала Аудиториум. Регистрацията на всеки участник означава, че се е запознал с условията на провеждане на търга, както и със състоянието на картините и ги е приел.

4. Стъпката за наддаване е 20 лв.

5. След последното наддаване за дадена позиция се съобщава номерът на спечелилия участник и достигнатата цена. Ударът на чука означава край на наддаванията за продаваната картина.

6. Участието в наддаването за дадена картина означава, че клиентът я е одобрил във вида и състоянието, в които е, и последващи рекламации не се приемат.

7. Ударът на чука означава приключване на сделката. Спечелилият номер е законен собственик на картината и дължи окончателната сума на организатора – фондация "Млада България" в срок от 3 дни.

Спечелените картини могат да бъдат получени веднага след приключване на търга или през следващите три работни дни в сградата на Овергаз на ул. "Филип Кутев" № 5.

8. Плащането на спечелените произведения е по банков път.

9. Всеки участник, закупил картина, получава свидетелство за дарение.

 

ИЗ ПРЕДГОВОРА КЪМ КАТАЛОГА НА ТЪРГА

Купете си тази картина!

Когато в оная позабравена вече година се роди този конкурс със странното заглавие "Душата на един извор", си знаехме, че ще е хубаво. Но дори и за нас, дето бяхме съучастници в идеята, изненадата беше голяма още при първото му издание! Толкова много творби, толкова много млади хора, толкова много български училища, градове и села… - май не го бяхме очаквали. И толкова много великолепни съчинения, пъстри картини и изискани рисунки! Тогава разбрахме, че конкурсът успя. Душата на извора се беше оказала жива в едно време на компютри и високи технологии и всичките тези стотици – наистина стотици! – деца внезапно се бяха огледали в този извор и неговата душа и бяха видели там вярата, надеждата и любовта. Всъщност бяха видели себе си. Видяха и страданието, разбира се, но и пътят отвъд него. А ние, уж възрастни хора, божем, сами не усетихме как потъваме в очарованието на всички тези мисли и образи. Разбрахме, че все още можем да научим нещо от децата на тази страна. И разбрахме още, че си е струвало труда, след като едно дете може да ни каже, че човек никога не се усмихва, когато е сам – човекът се усмихва към някого; и че усмивката може да е от любов, от гордост, но и просто ей тъй – весела някаква усмивка, усмивка на играта…

Онзи първи конкурс вече е история. Но именно история, а не епизод. Защото беше последван от нови издания, нови деца, нови млади хора, нови техни живописни работи и литературни творби. Въобще "Душата на един извор" показа, че в България наистина расте талантливо поколение. И много чувствително. И отговорно. Поколение, което знае, че Родината не е мястото, което един ден ще изоставиш, а мястото, което ще отстояваш. Светът ще се разширява пред очите ти, но душата ти ще се връща при извора.

Някога Любомир Левчев написа едно малко стихотворение…

Как хубаво е да си купиш
картина от художник млад,
той малко вяра да получи,
а ти – квадрат възвишен свят.

Ето ги сега тези десетки квадрати възвишен свят – пред вас са. Всъщност само една малка част от онези стотици платна, табла и картони, които пристигаха за "Душата на един извор" през всичките му издания.

А този търг е една надежда.

Надежда, че, купувайки си отличената картина, всеки от нас инвестира.

Инвестира в бъдещето на конкурса.

Защото средствата ще бъдат предоставени за наградния му фонд. И тази инвестиция ще помогне на други млади хора и на други деца да пуснат на воля въображението си и да ни изпратят своите усмивки, своите тревоги, своите извори най-сетне.

Защото конкурсът "Душата на един извор" е за тях.

 

Имам чест!

Христо Карастоянов

Член на журито

 

◊ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Галерия на участващите в търга картини http://mladabg.org/auction/gallery.html

История на конкурса и списък на лауреатите през годините 2004-2010 г. http://mladabg.org/auction/about.html

Автор:
Публикация:
28.02.2012 г. 11:07
Посетено:
1306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14193-blagotvoritelen-targ-na-kartini-ot-konkursa-dushata-na-edin-izvor