Проекти

"Granta България" приема ръкописи!

Списание "Granta" - на български!

◊ СПИСАНИЕТО

През май 2012 г. на български език започва издаването на най-старото, най-популярното и най-престижното световно литературно списание – "Granta". Стартирало преди близо 150 години в Кеймбридж, сега сп. "Granta" се ползва с изключителен престиж и уважение сред почитателите на качествена литература в цял свят. То заема мястото на най-влиятелната литературна медия в началото на 21. век.

В българското издание ще публикуваме 60% преводи от оригиналното издание и 40% българска съвременна литература. Надяваме се всичко това да даде нов тласък в развитието на съвременния литературен контекст в България, като осигурим възможност на българските автори да излязат на чуждите пазари, а българската литература най-после да заеме място на световната литературна карта.

 
◊ ПЪРВИЯТ БРОЙ

1. Изисквания за първия брой на списанието

• “Granta България“ приема непоръчани ръкописи. Всеки брой на списание „Granta България“ е тематичен, но темата не цели да ограничава, а напротив – да провокира въображението на автори и читатели. Целим обща физиономия, рамка, дух на всеки отделен брой, така че винаги да е различен от предишния.

• Темата на първия брой е „Бъдеще“. Вълнуват ни интуициите, визиите за бъдещето, утопиите и антиутопиите, но и непосредственият ни усет за времето тук и сега, неразривната свързаност на бъдеще и минало.

• Събираме ръкописи за първия брой до 21 март.

 
2. Общи изисквания

. Интересуваме се главно от художествена проза, мемоари и репортажи, като във всичко ни вълнува оригиналното и необичайното. Публикуваме и ограничено количество поезия.

. Не публикуваме академични статии или непоръчани рецензии на книги.

. Приемаме единствено непубликувани материали. Публикацията в интернет също е публикация. Не приемаме текстове, публикувани преди това под каквато и да е форма.

. Нямаме ограничения за максимален или минимален брой думи; но в общия случай бихме очаквали текстове с дължина между 3000 и 6000 думи (това, разбира се, не важи за стихотворенията).

Моля, не изпращайте наведнъж повече от един прозаичен текст или повече от три стихотворения. Ако желаете, можете да приложите илюстрации към своя ръкопис.

. Приемат се само ръкописи, изпратени по електронната поща. Отговорите на редакцията се изпращат по същия начин.

Моля, придружете ръкописа си с кратка биографична бележка, като посочите предишни публикации, ако имате такива.


. “Granta България“ ще поддържа и уебсайт. Можете да изпратите ръкопис специално за публикация на уебсайта. От своя страна, редакцията може да избере за уебсайта ръкопис, изпратен за публикация в хартиеното списание.

Моля, не изпращайте ръкописи на цели книги.

Имайте предвид, че не можем да рецензираме ръкописи. Не всеки текст е подходящ за „Granta България“, дори ако е добре написан.

Ще се постараем да ви отговорим в рамките на един месец.

• Изпращайте своите ръкописи на следните електронни адреси:

. Светлозар Желев, главен редактор: svetlyo@ciela.net
. Валерия Иванова, редактор: valeria@ciela.net

. Редакционна колегия: 
Илия Троянов (почетен редактор), Георги Господинов, Ани Илков, Алек Попов, Дарин Тенев и Ангел Игов.

Това са и хората, които ще четат вашите текстове.

 
◊ GRANTA

„Granta", една от най-известните марки в световната периодика за литература, вече е у нас. Това е шанс прозата и поезията, правени тук и сега, да се качат на нова платформа. Българското издание има амбицията да избира във всеки брой най-доброто от две литератури – родната и световната. И те да бъдат четени спокойно като една.”                                                           
Георги Господинов


„Granta" е шпионка, през която с наслада да се наслаждаваме на най-доброто от съвременната литература. Защото "Granta" – това е платформа за увлекателно написаните произведения, които не правят компромис с високото качество.

Затова и стъпването на изданието в България е истински шанс, възможност българският читател да се срещне с най-интересни имена от днешната литературна сцена, но също и възможност добре пишещите български автори да стъпят на платформата и да станат видими навън, пред една международна публика. Така видимостта, която списание като "Granta Bulgaria" ще създаде, е пряко условие за депровинциализирането на изящното слово, за излизането от малкия град на националното творчество към глобалното село на литературните събития.

Но най-важното, "Granta" е гарант – гарант, че литературата все още може да изкушава, да ни пленява, разсмива или просто да ни кара да се чувстваме добре.”
Дарин Тенев (преподавател по теория на литературата в Софийски университет)
Автор:
Издателство "Сиела"
Публикация:
23.02.2012 г. 23:08