Проекти

Национален конкурс "1000 стипендии" на Фондация "Комунитас"

За ученици от 6. до 11. клас от цяла България

◊ СЪБИТИЕТО

На първи февруари 2012 година започва надпреварата за стипендиите на Фондация "Комунитас" – стартира проект "1000 стипендии". В него могат да се изявят ученици от цяла България.

За шеста поредна година националният конкурс „1000 стипендии” ще подкрепи до 1000 ученици от 6-ти до 11-ти клас в тяхното развитие.

„1000 стипендии” дава възможност да се кандидатства в 15 различни области от науката и изкуството. В обсега на проекта не влизат само спортът и танците.

В срока за кандидатстване, който е от 1 февруари 2012 г. до 21 април 2012 г., Фондация "Комунитас" очаква всеки млад ум, който има желание да се развива.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Право на участие имат всички от 6-ти до 11-ти клас, които са записани за редовно обучение в училища на територията на България. Конкурсът е разделен на два вида стипендии. Основна стипендия, която се състои от 500 лв. за цялата учебна година, 200 лева под формата на кредит за книги, възможност за писмени консултации с видни български учени и специалисти, и членство в обществото на „1000 стипендии”. При поне 40% от носителите на основна стипендия, наред с показаните умения и знания, се взима под внимание и специфичен социален и/или здравословен статус на кандидата. Подкрепата на деца в неравнопоставено положение е ключов елемент в проекта.

Най-високата категория в конкурса се нарича Стипендия за изключителни умения и се състои от 1000 лева за цялата учебна година, 400 лева кредит за книги, възможност за писмени консултации с видни български учени и специалисти, и членство в обществото на „1000 стипендии”.

Освен финансовия стимул, който фондация „Комунитас” предоставя на стипендиантите си, в резултат на опита през годините, е изградено и общество на стипендиантите. В него всеки един ученик може да потърси съвет за своето бъдещо развитие от хора вече минали по неговия път, да намери личности със сродни интереси, да разработи проект съвместно с други стипендианти, да участва в общи събития.

Част от обществото на „1000 стипендии” е и Националното изложение на таланта „ВИЖ!Фест”. Второто издание на фестивала се проведе на 14 януари 2012 година и отново показа, че стипендиантите на фондация „Комунитас” са не само талантливи, но и успяват да напипат пулса на обществото. Пример за това е Симона Стойкова, която представи идеята си за „Зоополиция”, а само десет дни по-късно тази тема бе център на обществения дебат. В музикален център „Борис Христов”, който приюти „ВИЖ!Фест”, все още може да се види изложбата на стипендиантите от областта изобразителни и визуални изкуства. Техните произведения ще са на показ до 28 февруари 2012 г.


• За повече информация по конкурс „1000 стипендии” и за всички необходими документи за кандидатстване може до посетите официалната ни интернет страница: http://1000stipendii.org

Автор:
Фондация "Комунитас"
Публикация:
03.02.2012 г. 17:59
Посетено:
7861
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/14032-natsionalen-konkurs-1000-stipendii-na-fondatsiya-komunitas