Проекти

Черният пазар за полезни знания и не-знания

Творчески салон "Мобилна академия"

Черният пазар за полезни знания и не-знания


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Отворени изкуства" има изключителното удоволствие да представи:

Черният пазар за полезни знания и не-знания
Водещ: Хана Хурциг, „Мобилна академия“ - Берлин

7 декември 2011, 19:00 часа
artnewscafé, ул. „Отец Паисий” 38, Пловдив

. С любезното съдействие на Гьоте-институт, София


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Творческият салон „Мобилна академия“ развива различни формати за научно посредничество: театрални инсталации за представяне на памет, пространство и реторика, събития на живо със 100 експерти, филмови инсталации на тема „Разкази за места, градове и територии” и заедно с това представя различни модели от архиви на записи и филми. През 2012 г. един от проектите ще бъде реализиран в Пловдив: „Черният пазар за полезни знания и не-знания”.

Почти няма тема, която „Черният пазар за полезни знания и не-знания” би отхвърлила. Още от 1995 година, берлинският драматург и културен продуцент Хана Хурциг експериментира с различни форми на продуциране и разпространяване на знания. „Черният пазар” е нейният най-известен проект и досега вече е представян в седем държави.

Според мястото и темата се канят около стотина експерти, които за една вечер споделят знанията си с публиката. Това обаче не се случва по класическия театрален модел, а в интимен разговор по двама. След това идва вечерята със стриктна хореография: клиентите се регистрират в началото за една или повече експертни срещи. Всеки разговор продължава най-много 30 минути. Междувременно всеки има възможността със слушалки да чуе отделните обсъждания.

Бръмченето на гласовете от многобройните лични разговори се сливат в един словесен „килим”, в една пространствена и раздвижена инсталация на ученето и забравянето. За Хана Хурциг, това е „пространство за наблюдение и продукция”, в което се изпробват и представят разказвателни формати за обмяна на информация”. Така в театъра, „първоначалното място за открити дебати”, трансферът на информация се превръща в един „колективен шепот за предаване на знания”.

• През 2012 г. „Мобилна академия“ ще посети квартал "Капана" в Пловдив. Там с участието на местни актьори, както и на утвърдени експерти, ще бъде реализиран „Черен пазар” с името „Нека говорим за пари”. По този повод на 7 декември (сряда), в artnewscafé, Хана Хурциг ще представи документален филмов материал по проекта „Мобилна академия“.

Хана Хурциг живее като свободен драматург, попечител и писател в Берлин, била е артистичен директор на Kampnagelfabrik в Хамбург и в драматург в Volksbühne, Берлин. През 1999 основава „Мобилна академия“ в Берлин, от която през 2005 се появява „Черният пазар”. Проектите й са показвани на международната сцена, както на различни фестивали, така и по време на
Manifesta 7 (Болцано, 2008), La Biennale (Венеция, 2009), Van Abbemuseum (Айндховен, 2010).

Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
05.12.2011 г. 17:01
Етикети:
арт новиниарт проектиПловдивOpen Arts Foundation
полезни знания и не-знания
Черният пазар
Мобилна академия
Творчески салон
Хана Хурциг
artnewscafé
Посетено:
1319
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/13714-cherniyat-pazar-za-polezni-znaniya-i-ne-znaniya