Проекти

"Да върнем книгите при хората" - вече и в Пловдив

Националната кампания за насърчаване на четенето в малките населени места

"Да върнем книгите при хората" - вече и в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

"Да върнем книгите при хората" - вече и в Пловдив

На 5 октомври се открива щанд за книги в новата пощенска станция 13 на площад „Македония” 27-29 в Пловдив. Събитието е част от националната кампания „Да върнем книгите при хората”, чиято мисия е да насърчи четенето и улесни достъпа на хората до книгите и в малките населени места.

Щандът за книги ще бъде официално открит от инициаторите на кампанията – Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на Български пощи ЕАД и Захари Иванов, председател на консорциум „Световете”, областния управител на Пловдив Иван Тотев, зам.-кмета на града Александър Долев, кмета на Район Южен Александър Колев и други. Гости на събитието ще бъдат писатели, поети, издатели и други дейци на културата от областта.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Кампанията "Да върнем книгите при хората", която стартира в средата на юли, успя да постигне съществен напредък в развитието си. Книги се предлагат вече в 515 пощенски станции в страната, като целта е този брой да расте. През последните години от хиляди книжарници в България, в момента са останали стотици. Идеята на кампанията е да направи книгите по-достъпни за хората и върне интереса им към тях, А това може да се постигне, като книгите се предлагат вече и в пощите, достигайки и до малките населени места. Този модел на разпространение е утвърден в много европейски страни и със сигурност ще има успех и у нас.

Проектът „Да върнем книгите при хората” е мащабен и освен лесен достъп, цели да предостави и богат избор от издания. Книгите са предоставени от над 50 издателства, разнообразни жанрове - художествена литература, научна, здравна, справочна, детска. Книгите са от български и чуждестранни автори. Предлагат се също учебници и помагала, CD и DVD.

Цялото това изобилие от книги е изложено на специални щендери, подредени и аранжирани тематично за максимално удобство и избор на хората. Книгите ще се продават на обявените от издателите корични цени.

А само преди дни стартира и онлайн каталога http://www.svetovete-knigoprodavnica.com, където  читателите ще имат възможността да се информират, разгледат и изберат книга по интернет. Всеки може да си поръча книга от онлайн каталога и най-важното е, че тя ще бъде доставена в посочения от потребителя пощенски клон – безплатно.

За да популяризират инициативата „Да върнем книгите при хората”, консорциум „Световете” и „Български пощи” ЕАД правят откривания на мини-книжарници в пощенски станции в различни градове из страната. Така хората имат възможност не само да се насладят на изобилието от книги, но и да се срещнат с творци от областта на културата и изкуството, които организаторите са поканили на събитията.

Медийни партньори на кампанията „Да върнем книгите при хората” са Българското национално радио, Радио Варна, вестник "Стандарт" и др.

Пощенските станции са идеалното място, където книгите ще са по-близо до хората - няма човек, който да не ходи до пощата поне 1-2 пъти в месеца. Така дори тези, които са изоставили четенето поради някаква причина, отивайки в пощата, няма как да останат безразлични към притегателната сила на книгите. Всеки поглед, всяко разгръщане на страниците, всеки нов читател са още една крачка към успеха на мисията "Да върнем книгите при хората"!

Автор: Консорциум „Световете”
05.10.2011 г. 16:39
Посетено: 1429
Етикети: книжарници, консорциум Световете, Пловдив, национална кампания, книги, Български пощи, книгите при хората, Да върнем книгите
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/13278-da-varnem-knigite-pri-horata-veche-i-v-plovdiv