Проекти

Начало на българо-италиански археологически и културен обмен

Проекти за археологически кампуси за студентски обмен

Начало на българо-италиански археологически и културен обмен


◊ СЪБИТИЕТО

Днес в Националния археологически музей италиански и български неправителствени организации подписаха меморандум за сътрудничество в областта на културния обмен. Сдружение "Кръгът на Ровиго", представлявано от Паоло Аведзу, който е и в ръководството на Националната асоциация на италианските общини, сдружение „Културни проекти”, представлявано от управителя на "Агенция Булфото" Евгени Димитров, и Българо-италианската асоциация „Феникс”, представлявана от Емануел Бонани, поставят началото на тригодишна програма, която цели разработването на проекти за археологически кампуси за студентски обмен между България и Италия, подпомагане на археологически проучвания, социализиране на исторически светини, както и развитие на културния туризъм.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Сдружение „Кръгът на Ровиго” има богат опит в и доказани резултати в Италия в тези области, от българска страна Сдружение „Културни проекти” през последните три години показа постижения с проектите за Източната тракийска могила в Караново и Експедиция „Преоткрий България”, а Асоциация „Феникс” вече няколко години организира български културен фестивал в Рим в сътрудничество със Столична община и общината на италианската столица.

С предварително заявения интерес за сътрудничество от страна на български общини и институции, през тази година сдруженията ще подготвят и представят проект по програмата на ЕС за Югоизточна Европа, чиито последни мерки излизат през месец октомври. В проекта ще участват и партньори от Румъния и Сърбия.

„Чрез показването на исторически обекти в няколко страни искаме да покажем как Европейският съюз не започва с Договорите в Рим през 1957 година, а хилядолетия по-рано, когато обменът на идеи, култура и стоки е реалност в границите на Римската империя”, каза Паоло Аведзу, който представлява и най-голямото общинско сдружение в Италия, включващо над 8000 общини
.
Автор:
Диана Чобанова
Публикация:
04.10.2011 г. 22:22
Етикети:
археологиякултурен обменИталияБългария
студентски обмен
археологически кампуси
археологически проучвания
българо-италиански проект
Посетено:
1792
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/13274-nachalo-na-balgaro-italianski-arheologicheski-i-kulturen-obmen