Проекти

Проект "Непознатата София" търси интересните, но малко известни забележителности в столицата

Инициативата привлича активността на гражданите и гостите на София

Проект "Непознатата София" търси интересните, но малко известни забележителности в столицата
Надгробен камък на Иван Вазов в градинката на храм „Света София“


◊ СЪБИТИЕТО

Интерактивна карта с най-интересните непознати забележителности в София ще бъде изготвена и разпространена по проект „Непознатата София“, който се осъществява от Център за предприемачество и управленско развитие – България (CEED), с финансовата подкрепа на Столична община. Специална интернет страница ще събира истории, снимки и места, които представляват интерес за посещения.

Проектът цели да набележи непознатите, но интересни исторически, архитектурни, културни и художествени места и обекти на територията на град София и да допринесе за тяхното популяризиране сред гражданите и туристите. Общата сума на бюджета за изпълнението на проекта е 15 730.34 лв., като 14 000.00 лв. са финансирани от Столична община по Проект „Европа“, а останалата сума е съфинансирана от CEED.

Надгробният камък на Иван Вазов, православният храм "Света Богородица - животворен източник" в кв. „Хаджи Димитър“ и ''Късноантичният мавзолей'' в Южния парк са забележителностите, които до момента са събрали най-много от гласовете на софиянци. Чрез анкетни карти и интернет гласуване всеки може да предложи своите любими непознати места в София.

• Предложенията се събират на адрес: http://www.ceed.bg


◊ ПОВЕЧЕ

Проект „Непознатата София“ бе представен на Кръгла маса на 28 юли 2011 г. в София. Представители на Столична община, медиите, неправителственият сектор и бизнесът дискутираха върху успешното взаимодействие за откриване и популяризиране на непознатата София.

Според Станислав Червенков, ръководител на Проекта, културата и историята на града се крие в малките и непознати забележителности, които разказват забравени истории и със своя чар допълват облика на нашата столица. Той отбеляза, че активността на гражданите, бизнеса и неправителствените организации е ключова за разкриване и насочване на потенциала на столицата в икономическо, социално и културно измерение.

Стоян А. Стоянов, ПР консултант, представи събраните досега предложения за непознати забележителности в София и начините за успешно информиране и привличане на гражданската активност при изследването и популяризирането на интересните места в столицата.

Участниците в дискусията дадоха интересни предложения за избора и популяризирането на непознатите места в София. Според тях неизвестните забележителности на града не само могат да бъдат привлекателни за български и чуждестранни туристи, но трябва и да бъдат популяризирани сред младите софиянци, които ще продължат да пазят историята и културата на античния ни град.


◊ МЕСТАТА

Трите най-интересни, но непознати забележителности на София, според гражданите на София по Проект „Непознатата София“* са:

. Надгробен камък на
Иван Вазов в градинката на храм „Света София“

Гробът на Иван Вазов е белязан от скромен монумент - голям витошки камък, който е докаран специално от планината в знак на преклонението на патриарха към красотите на природата. Забележителният български писател умира на 22 септември 1921 година. На неговото погребение присъстват много видни българи, представители на властта, писатели и граждани. 101 топовни гърмежа и звуците на хора, който пее "Вечная памет", съпровождат спускането на ковчега. На западната страна на гроба са поставени широки пирамиди с изписани стихове от "Люлека ми замириса".


. ''Късноантичен мавзолей'' в Южен парк


При разкопки през 2001 година в Южен парк са разкрити археологическите останки от тухларна и Античен мавзолей. Мавзолеят е с триделно правоъгълно преддверие от север, централно правоъгълно засводено помещение с по една конха в двата края, и в най-южната си част – същинска гробна камера, където са разположени 3 масивни каменни саркофага. При археологическите разкопки са намерени много монети и керамика, златен коланен накрайник в саркофазите и фрагментирана стъклена чаша тип „Ваза диатрета” – трети екземпляр в България. Според учените Мавзолеят датира от периода между последната четвърт на III век и третата четвърт на IV век, т.е. между 275 и 375 г. сл. Христа.
   
В началото на 2011 година със средства на Столична община територията на „Късноантичния мавзолей” е почистена и е поставена временна ограда, с цел опазване на паметника.


. Православен храм "Света Богородица - животворен източник" в кв. „Хаджи Димитър“

Православният храм "Света Богородица - животворен източник" е построен през 1881-1882 с дарения от жителите на село Подуене и околните селища. Тя е кръстообразна, с 3 купола, двете отпред – слети. Строена е от слатинските майстори Мите, Стойко, Малин, Димитър, Божин, Тоте и Андон, за които напомня вградената високо на южната стена на църквата каменна плоча. Живописта е дело на самоковеца Иван Доспевски (син на Димитър Зограф), завършена 1889 г. Тук през м. октомври 1912 г. Пейо Яворов, преди да замине за фронта в Македония, се венчава за своята любима Лора Каравелова.

Други интересни места:

. Славейковия дъб в кв. „Лозенец“
. Криптата под храм „Света София“
. Читалище „Славянска беседа”
. Баня с декоративна живопис под хотел „Рила“
. Неолитно селище от 6 в. пр.Хр., кв. Слатина
. Сграда на бул. „Мария Луиза“ №26 от 1900 г.
. Сграда на 18-то СОУ – културен паметник
. Мястото, където е открита Софийска златна купа в кв. Казичене от 12 в. пр.Хр
. Галерия за извличане на златоносен пясък - кв. Дървеница, от времето на Сердика и Римската империя
. Мавзолей, открит при Римска вила в кв. „Герена“
. Антична вила в кв. „Филиповци“ с автентична мозайка
. Останки от раннохристиянска базилика в кв. „Драгалевци“
. Курилски манастир

*Работата по установяване на интересните места в София продължава и това не е окончателен списък. Всеки може да предложи своето любимо малко известно, но забележително място.

Автор:
Диана Чобанова
Публикация:
04.08.2011 г. 16:28
Посетено:
2939
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/12975-proekt-nepoznatata-sofiya-tarsi-interesnite-no-malko-izvestni-zabelezhitelnosti-v-stolitsata