Проекти

Лятна академия за деца и ученици в НХА

"Цветовете ни свързват" - 1-30 август 2011

◊ СЪБИТИЕТО

Национална художествена академия,
специалност „Теория и практика на художественото образование“

Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА

със съдействието на:

Съюз на българските художници
Национална галерия за чуждестранно изкуство
Национална художествена галерия
Софийска градска художествена галерия

организират

за втора поредна година

Лятна академия за деца и ученици - 2011

от 1 до 31 август 2011
в ателиетата и в двора на НХА, ул. „Шипка“ 1


На 1 август в двора на НХА ще се открие Лятната академия под мотото „Цветовете ни свързват“. Студентите, заедно с малките академици, ще експериментират с бои и хартии, ще рисуват и ще работят в организираните творчески работилници. Академията е подготвила и изненади за всички участници, които ще получат и подаръци на празника. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Лятна академия за деца и ученици е дългосрочен образователен проект на Фондация „Св. Пимен Зографски“ към Националната художествена академия и е предназначена за деца и ученици от 6 до 15-годишна възраст. Децата ще бъдат организирани в две възрастови групи: от 6 до 10 години, и от 11 до 15 години.

Творческите задачи и дейности ще бъдат съобразени с индивидуалните им възможности. Всеки делничен ден през месец август, от 9.00 до 13.00 часа и от 14.00 до 18.00 часа в ателиетата и в дворното пространство на НХА, ул. „Шипка” №1, младите художници ще имат възможност да рисуват, да експериментират и да се забавляват, под грижите и под ръководството на студенти, докторанти и преподаватели.

Проектът включва четири образователно-творчески модула: академичен; експериментален; пленер и посещения на музеи и галерии:

. Академичен модул
– получаване на първоначални знания за изобразителното изкуство, видове и жанрове; основи на рисуването от натура, принципи на композицията.

. Експериментален модул - експериментиране с художествени материали и похвати, провеждане на уъркшоп, участия в игрови ситуации за развитие на наблюдателност, зрителна памет, въображение.

. Модул „Пленер” - колективни и индивидуални творчески задачи за наблюдение на природни форми; рисуване и създаване на еко-алея.

. Модул „Посещение на музеи и галерии”
- в сътрудничество с музейни експерти. Запознаване с  историческия център на София и с основните музеи от национално значение. Посещения на експозиции.

 
• На 1 септември 2011 г. от 17.00 часа в галерия „Академия“ на НХА, (ул. ”Шипка” №1), ще бъде открита изложба-хепънинг. Експозицията ще включва най-добрите постижения на участниците в „Лятна академия 2011“. Ще бъдат връчени дипломи за участие, награди за най-добри рисунки и проекти и много изненади.


За допълнителна  информация:
Мария Ландова
Директор по Административно-стопанските въпроси
Национална художествена академия
Имейл: m.landova@nha-bg.org 


За контакти:
Национална художествена академия
Диди Спасова
Имейл: pr@nha-bg.org , d.spasova@nha.bg


Автор:
НХА
Публикация:
01.08.2011 г. 21:51
Посетено:
1783
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/12956-lyatna-akademiya-za-detsa-i-uchenitsi-v-nha