Проекти

Футболът като колективна лудост в пърфоманс на испански артисти

Арт проект на Летисия Мария, Ирене Пеукес и Маркос Видал

◊ СЪБИТИЕТО

Летисия Мария, Ирене Пеукес и Маркос Видал – трима съвременни артисти от Испания, ще представят на 27 юни, понеделник, от 14 ч. в Институт Сервантес - София своя проект “Water Tower Dream Team”.

Проектът е продължение на техни предишни арт акции “Futbólicos” (“Футболици”) и “The point is to get in” и е вдъхновен от миналогодишната победа на футболния отбор на Испания в Световното първенство и на колективната лудост, която този успех провокира.


◊ ИДЕЯТА

Създаден като пърформанс-инсталация, проектът е изцяло посветен на културата на футбола и на влиянието му върху обществото и ежедневните взаимоотношения на хората. Основен елемент в него е изработването на уникални футболни екипи: авторите разработват предварителен дизайн и го скицират върху тениски, които впоследствие избродират в ателиета в Гватемала.

Сред останалите елементи в проекта има и такива, създадени посредством графични процеси (сериграфия и ксилография); включени са фотографии, колажи, видео-инсталации.

На 27.06. от 14 ч. артистите ще представят проекта си в Институт Сервантес - София и ще реализират инсталация във витрината на Института.

• Ден по-рано, на 26.06. от 14 ч. пърформансът може да се посети при Водна кула – Лозенец като част от програмата на арт фест “Водна кула”.

Автор:
Институт Сервантес - София
Публикация:
24.06.2011 г. 15:29
Етикети:
Посетено:
1625
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/12798-futbolat-kato-kolektivna-ludost-v-parfomans-na-ispanski-artisti