Проекти

Националната дарителска кампания "+359 Българска градина" на финалната права

За първи път на Нampton Court Palace Flower Show ще участва представител на Източна Европа – това е българинът Христо Йорданов

Националната дарителска кампания "+359 Българска градина" на финалната права


◊ СЪБИТИЕТО

Нетрадиционната кампания "+359 Българска градина" навлиза във финалния етап от своята реализация. Във вторник (21.06.) започна транспортирането на саксиите от композицията, заедно с цветята и пръстта, с хладилен камион до Лондон. Там те ще станат част от първото участие на българин – градинаря Христо Йорданов – на международното цветно изложение в Hampton Court Palace.

Христо Йорданов и неговият екип заминават за Великобритания в петък (24.06.) с подкрепата на националния превозвач България Ер, който безвъзмездно осигури самолетни билети за градинарите. Те ще имат на разположение 10 дни, за да изградят градината на България, а самото изложение ще се състои от 5 до 10 юли. След края на шоуто, една част от саксиите ще бъдат подарени на видни личности от Великобритания, а друга – ще бъде поднесена на български училища в Лондон.

В деня на изпращането на саксиите бе получено писмо от името на кмета на Лондон Борис Джонсън. То гласи, че „кметът ще се радва да получи като подарък част от композицията "+359 Българска градина”. Така освен в редица министерства и институции в Англия, българските цветя ще украсят и сградата на кметството.



◊ ЗА ПРОЕКТА

"+359 Българска градина" е нетрадиционна дарителска кампания, която цели да подпомогне първото българско участие на най-голямото изложение на цветя в Англия Hampton Court Palace Flower Show. Централна част в концепцията на градинаря Христо Йорданов е обвързването на 1330 години от създаването на българската държава с първото представяне на страната на Kралското градинарско изложение. Творецът смята, че България има нужда от нестандартно представяне пред света, а чрез изкуството на цветята тя може да се нареди сред владеещите най-изтънчените методи на комуникация в световната дипломация. Творческата идея на проекта се завърта около международния код на България за набиране от чужбина +359. Така се заражда образът на една малка, но симпатична градина от 359 керамични съда с български цветя, разположени на 35,9 кв.м. Изборът на цветя в композицията е вдъхновен от поемата на
Петко Р. Славейков “Изворът на Белоногата”, написана от големия български поет през 1873 г.

Още за проекта - на http://359garden.net


◊ ПОДКРЕПА

Единствената институционална подкрепа, която проектът получи, дойде от НДФ „13 века България”. Фондът подкрепи кампанията във финалния стадий от нейната реализация и спомогна за успешното й продължаване.

В кампанията повярваха и българи, живеещи в Лондон, които подкрепиха проекта, като поеха разходите по настаняването на Христо Йорданов и неговия екип в Лондон.

Към момента дарителската кампания продължава до набирането на последната сума за осъществяването на "+359 Българска градина". Тя е необходима за финансиране на пребиваването на градинарите в Лондон, както и за транспортирането на саксиите до институциите в града. Можете да подкрепите проекта чрез дарителски SMS с текст DMS359 на единен дарителски номер 17 777 (на цена 1.20 с ДДС за абонати на GLOBUL, VIVACOM и M-Tel), както и чрез дарения на банковата сметка на кампанията:

Фондация "За хората"
Уникредит Булбанк АД
IBAN: BG51 UNCR 7000 1519 8721 70
BIC: UNCRBGSF

Автор:
Цветелина Гочева
Публикация:
22.06.2011 г. 16:49
Етикети:
дарителска кампанияцветя+359 Българска градина
дарители
цветарско изложение
изложение в Лондон
български градинари
български цветя
българска градина
Посетено:
1731
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/12785-natsionalnata-daritelska-kampaniya-359-balgarska-gradina-na-finalnata-prava