Проекти

Откриване на Музея за съвременно изкуство

Успешно приключване на първия етап на проекта „Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство”

◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на Музея за съвременно изкуство

На 17 юни 2011 г. от 10.00 часа, бул. „Черни връх” №2, на официална церемония г-н
Вежди Рашидов, министър на културата на Република България и Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия в София ще обявят успешното приключване на първия етап на проекта BG 0051 „Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство”.

Проектът е на обща стойност 1 247 789 евро и се реализира с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Общата безвъзмездна помощ, отпусната за проекта „Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство”, покрива 85% от всички разходи, останалата част е осигурена от Министерство на културата. Норвежкото правителство осигурява 95% от средствата по Финансовия механизъм на ЕИП.
 
Първият етап включва основна реконструкция на сградата на Софийски арсенал на бул. „Черни връх” №2 по проект на архитектурно студио „Братя Кадинови”, избран след проведен конкурс. Окончателно е завършено изложбеното пространство на първия етаж.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МУЗЕЯ

Предвижда се проектът да бъде продължен. През втория етап ще бъдат завършени вторият и третият етаж на сградата. Ще бъде изградено депо, съобразено с всички съвременни музейни изисквания, както и отделна зала за временни експозиции. Със съдействието на Столична община в пространството около музея ще се оформи скулптурен парк на открито на площ около 5 дка по идея на министъра на културата Вежди Рашидов.

По инициатива на Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн ще бъде открита и изложба на съвременно норвежко изкуство „Парадигма”.

На церемонията ще бъдат поканени министър-председателя, министри от кабинета, ръководството на Народното събрание и Столична община, представители на дипломатическия корпус и много други официални лица.

Автор:
Иван Тенев, Посолство на Норвегия
Публикация:
15.06.2011 г. 16:16
Посетено:
2165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/12731-otkrivane-na-muzeya-za-savremenno-izkustvo