Проекти

Развитие на проект "Глоб@лни библиотеки" в Сливен

"Глоб@лни библиотеки" и в по-малки селища от областта

След успешното начало и приложението на услугите и дейностите по проект „Глобални библиотеки” в основните книжовни центрове на област Сливен, продължава внедряването му и в редица по-малки селища в четирите региона на областта.
           
И в „целевите библиотеки” към народните читалища в с. Старо село и гр. Кермен бяха открити компютърни зали по проект „Глобални библиотеки – България”, насочен за използване на технологиите за повишаване информираността, културата, комуникациите и съдействието на гражданите в процесите за по-активно „включване в пазара на труда”.
           
Председателката на настоятелството към Народно читалище „Звезда” и кмет на с. Старо село Анка Друмева откри тържеството по случай нареждането на селището до ползващите иновационните подходи. Тук бе  регионалният координатор по проект „Глобални библиотеки” за Сливенска област Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен, която поздрави присъстващите с пожелание новата придобивка и „пакетът от услуги” по иновационния проект да станат достояние за всички жители на селото. Прерязалите лентата изразиха удовлетворение пред учащите се, читалищни дейци, граждани и самодейци от формациите към културния институт от успешното участие на библиотеката към Народно читалище „Звезда”, с. Старо село, в проекта. Историята на селото и читалището, успехите на библиотеката и направленията на бъдещата дейност, бяха представени с мултимедийна презентация пред гостите на тържеството.
           
Празник за жителите и на гр. Кермен бе откриването на компютърна зала в Народно читалище „Пробуда” в селището. След водосвета за здраве и благоденствие и завладяващите изпълнения на самодейците,  приветствени думи към участниците отправи регионалният координатор по проект „Глобални библиотеки” за област Сливен Росица Петрова-Василева. В откриването на придобивката се включи с благодарствено слово и „прерязване на лентата” и кметът на селището Николай Колев. Р. Петрова разясни целите и достойнствата на подхода за присъединяване на културния институт в Кермен към семейството на „глобалните библиотеки” и изрази задоволство от съпричастието на кметството и читалището в реализиране замисъла на проекта.
            
Официално бяха открити компютърни кабинети по проект „Глобални библиотеки, България – II етап” и в още три  библиотеки от община Нова Загора, Сливенска област. В присъствието на зам.-кмета на общината Галя Захариева, на Веска Вълчева – началник отдел „Култура, медийна политика и вероизповедания” към община Н. Загора, на кметовете на селата Събрано (Господин Демирев), на с. Еленово (Доньо Димитров) и с. Любенова махала (Иван Иванов), в посочените селища бяха тържествено открити обектите по проекта. „Лентите прерязаха” регионалният координатор за област Сливен Росица Петрова-Василева и зам.-кметът на община Нова Загора Г. Захариева, които благодариха на кметствата и читалищните дейци за усилията им. 
           
Тържествата по разкриването на компютърните зали и снабдяването им с „периферна и информационна техника” протекоха в атмосфера на задоволство от придобивките и с „културно-музикални програми” - в изпълнения на деца от детските градини и учебните заведения в горепосочените селища. Първите посетители на компютърните кабинети, гостите и жителите на селата, присъстващи на празниците, бяха посрещнати с традиционните ритуали за „поднасяне на хляб и сол”,  „лисване на менче” и закичване със здравец за по-нататъшното успешно развитие на начинанието.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
15.06.2011 г. 12:29
Посетено:
1840
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/12728-razvitie-na-proekt-glob-lni-biblioteki-v-sliven