Проекти

Уикенд за съвременно изкуство "Contempo" 4

Варна, 15-17 април 2011 г.

Уикенд за съвременно изкуство "Contempo" 4


◊ СЪБИТИЕТО

В дните 15-17 април във Варна ще се проведе Четвъртото поредно издание на Уикенда за съвременно изкуство "Contempo".

Събитието се провежда по идея на младата варненска художничка Рая Георгиева, напуснала ни неочаквано през 2009 г. Организира се от фондация „Рая Георгиева”, с партньорството на сдружение за културен мениджмънт „Морско синьо”, младежка неформална група „Аморфа”, радио Варна, галерия „Буларт”, журналистите Боряна Тодорова и Елена Владова. Куратор на "Contempo" е Дора Дончева.

Пресконференция: 14 април, 11,00 часа, Концертно студио на Радио Варна 
 
Началото на кампанията за "Contempo" 4 ще бъде поставено в Деня на космонавтиката - 12 април в Морската градина и в социалната мрежа Facebook с UFO-акция на организатори, партньори и участници за мобилизация, агитация и пропаганда на пристрастените към съвременното изкуство. Тя е посветена на героичните усилия на съвременните творци да оцеляват при неблагоприятната социална среда.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "CONTEMPO" 4

"Contempo" 4 представя проектите на 30 автори в 11 частни галерии, културни институции и алтернативни места. Пърформанси, инсталации, фотография, живопис, обекти, слово са изразните средства в младежкия арт диалог. Сред участниците са известни и наложени автори, като Димитър Яранов, Викенти Комитски, Ив Русева, Ния Пушкарова (София); Петър Минчев, Димитър Трайчев, Недко Недков, Мими Руменова, Ефросина Пенева (Варна), както и млади, правещи първите си стъпки творци - Саня Ковачева, Маzzurski, Теа Денолюбова (Варна), Виктория Георгиева, Николай Божинов (В. Търново) и други.

В рамките на "Contempo" 4 ще бъде представен каталогът на Рая Георгиева, патрон на фондацията, който е издаден със съдействието и подкрепата на Община Варна по Програмата за финансиране на творчески проекти. 

"Contempo" e некомерсиална платформа за насърчаване, популяризиране и представяне на творчеството на млади автори до 35 години. Целта на събитието е в компресиран, динамичен вариант да представи творческите търсения и тенденции в младата арт генерация, да насърчава тяхното творчество и да дава сцена за реализация на артистичните им провокации. Чрез "Contempo" освен традиционните за изобразителното изкуство места се усвояват и нестандартни пространства - вътрешни дворове, хотелски части, публични места и музикални клубове. Пропагандира се нова култура и нова естетика, близка до интересите и нагласите на младите хора в града. Предходните три издания на "Contempo" са посетени от близо 10 000 души.

Автор:
Елена Владова
Публикация:
12.04.2011 г. 15:21
Посетено:
1559
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/12152-uikend-za-savremenno-izkustvo-contempo-4