Проекти

АртПорт Хамбург – Русе

В рамките на Седмици на Германия в България

АртПорт Хамбург – Русе


◊ СЪБИТИЕТО

„АртПорт Хамбург – Русе“

Открито ателие от 6 април в Дом "Канети"

Откриване на изложбата с концерт на 10 април от 19:00 ч. в Дом "Канети".

Пресконференция: 8 април от 11:00 ч. в Дом Канети, "Славянска" 12, Русе.

Шестима млади творци от Хамбург и Касел ще открият отворено ателие в Русе от 4 до 12 април по повод тазгодишните Седмици на Германия в България. Със своите новаторски творби те ще представят актуалните тенденции на немската културна сцена. Ще видим произведения в областите печатен дизайн, филм, мултимедия и фотография. Пристанищният град на р. Дунав ще се превърне в място за обмен на креативни идеи в областта на изкуството. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Централата на „АртПорт” ще е Дом "Канети". Художниците не само ще покажат вече създадени творби, които ще донесат със себе си от Германия, но и ще сътворят нови в отворените си ателиета и уъркшопи. Някогашната търговска къща на семейство Канети ще предложи на творците креативно пространство, в което да се развихрят и да контактуват с местната общественост. От 6 април русенци ще имат възможността да наблюдават процеса на творчество на живо. На 10 април в 19 ч. ще открием с вернисаж заключителната изложба под заглавие „MAUT“ (Пътен данък). 

На 8 април от 11:00 ч. Ви каним на пресконференция в Дом Канети, на която ще присъстват творците от Германия и ще показват творбите си.


◊ ИЗЛОЖБАТА

MAUT (Пътен данък) обединява концепциите на шестимата млади творци, като мобилността, културата и движението на стоки между Изтока и Запада ще зададат лайтмотива за техните творби в пристанищния град:

Митко Митков, русенец по произход, твори зад обектива. Със средствата на фотографското изкуство преоткрива творчески гледната си точка към България и новата си страна – Германия.

Щефан Фукс и Мариус Шварц, и двамата хамбургски студенти от школата на проф. Инго Оферманс, творят заедно в областта на печатния дизайн под името ШВАРЦФУКС. В Русе не само ще ни покажат свои готови творби, а и ще построят отворен бар като инсталация, която ще има за цел да ускори обмена на идеи между присъстващите. 

Филип Пихлер също следва в Академията за изящни изкуства в Хамбург, в класа на проф. Андреас Сломински. Той ще отправи провокация към публиката със своята открита инсталация – мистично обменно бюро.

Каспар Зенгер, хамбургски студент от класа на проф. Мат Муликан, разглежда в своята инсталация от фотографии и предмети символите на реалното и привидното в наследството на Източна Европа.

Даниел Щубенфолс, впечатляващ поглед към общественото пространство в града. Подобен проект – в градски контекст – е вече факт в Германия и ще бъде интегриран в изложбата. Даниел Щубенфол следва в Академията по изкуствата в Касел при проф. Бернхард Принц и проф. Бьорн Мелхус.


Проектът на Международно дружество "Елиас Канети" се осъществява в сътрудничество с Академията за изящни изкуства в Хамбург и Русенската градска галерия в рамките на Седмици на Германия в България, с финансовата подкрепа на Посолството на Германия в София / Министерството на външните работи на Федерална република Германия и Фондация Робърт Бош. Благодарим също на Русенската опера и Русенския театър за организационната подкрепа.

Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
07.04.2011 г. 13:07
Етикети:
Посетено:
1349
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/12110-artport-hamburg-ruse