Проекти

Национална кампания в подкрепа на четенето – "Походът на книгите"

По повод Международния ден на детската книга - 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право - 23 април

Национална кампания в подкрепа на четенето – "Походът на книгите"


◊ СЪБИТИЕТО

На 2 април Асоциация „Българска книга” ще даде старт на Националната кампания в подкрепа на четенето – „Походът на книгите


    
• На 29 март, вторник, от 12:00 часа в магазин Пъблик (в The Mall на бул. „Цариградско шосе” 115 ) ще се състои пресконференция по повод старта на Националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите”.  Инициативата се организира от Асоциация „Българска книга” и Българска библиотечно-информационна асоциация, съвместно със Столична община, Столична библиотека, Министерство на образованието, БНТ и БНР. Партньори на читателския маратон са в. Стандарт и сайтовете “Аз чета” и Stand.bg.
    
„Походът на книгите” се организира по повод Международния ден на детската книга - 2 април и Международния ден на книгата и авторското право - 23 април и ще се проведе между двата празника през идния месец. Въз основа на тревожните данни от последните проучвания за нивото на грамотност сред подрастващите, организаторите са дълбоко убедени, че подобна кампания е необходима.
    

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

В концепцията на проекта са залегнали няколко основни дейности, които имат две приоритетни цели: да повишат интереса към четенето и книгите сред децата от детските градини и началния курс на обучение в училищата, да алармират родителите, учебните заведения, медиите и обществото като цяло за негативните тенденции, свързани с грамотността и липсата на връзка между книгите и най-малките – нещо, което е от изключителна важност за младите хора, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за достойното им вписване в средата, в която живеят.
    
По време на „Походът на книгите” ще бъдат осъществени следните активности:

1. Четения в различни детски градини, училища и библиотеки в София и страната, по време на които известни личности ще представят любимата си приказка или детска книга.
2. Информационна кампания – за полезните международни практики, за тревожните резултати от последните изследвания на грамотността сред подрастващото население и др.
3. Двудневен базар на детската книга, придружен от детски празник на езерото Ариана на 2 и 3 април.
4. Създаването на литературен трамвай, в който всяка събота, докато трае инициативата, пътниците ще могат да се насладят на различни четения, срещи с автори и др.

Читателският маратон „Походът на книгите” откри голям брой съмишленици. В това число политици, писатели, музиканти, спортисти, актьори и медийни лица. Те ще прочетат своята любима приказка или книжка на най-малките, а някои от тях ще бъдат гости на специалния литературен трамвай.
        
Кои са известните лица, ангажирани с идеята и целите на кампанията? Ще ви разкажем на пресконференцията на 29 март. Някои от тях ще бъдат там и ще споделят лично какво ги кара да застанат зад подобна кауза.
        
„Походът на книгите” скоро започва. Защото книгите търсят място в живота ни и път към сърцето на нашите деца!


За повече информация:
Весела Венчева
PR
0889 990 130
vessela.vencheva@gmail.com

Автор:
М. Томова
Публикация:
28.03.2011 г. 18:51
Посетено:
1739
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/12022-natsionalna-kampaniya-v-podkrepa-na-cheteneto-pohodat-na-knigite