Проекти

Отворена покана за проекти за Уикенд фестивал Улица "Отец Паисий" Пловдив 2011

Проектите ще бъдат реализирани на улица "Отец Паисий", Пловдив на 27, 28, 29 май 2011 г.

Отворена покана за проекти за Уикенд фестивал Улица "Отец Паисий" Пловдив 2011


◊ СЪБИТИЕТО

Отворена покана за проекти за Уикенд фестивал Улица "Отец Паисий" Пловдив 2011

Краен срок: 11 април 2011

Фондация Отворени изкуства има удоволствието да отправи покана за проекти за второто издание на проекта Уикенд фестивал Улица "Отец Паисий" Пловдив.

Фестивалът ще се проведе на 27, 28, 29 май 2011 година в обществени, лични и публични пространства по продължението на улица "Отец Паисий", която ще бъде затворена за автомобили.


◊ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Кой може да кандидатства
Отворената покана има широк диапазон, могат да кандидатстват организации, частни лица, съюзи и сдружения, професионалисти и аматьори, български и чуждестранни лица, обитатели на улицата.

Какви проекти могат да кандидатстват
Приемат се проекти в областите: визуални изкуства, пърформативни изкуства, музика, литература, архитектура и урбанистика, екология, икономика, социология, етнология, други изследователски или активистки дейности.

Изискване към проектите е да представят и проблематизират града и градска култура като цяло или в частност живота и историята на улица "Отец Паисий", Пловдив.

Проектите ще бъдат реализирани на улица "Отец Паисий", Пловдив на 27, 28, 29 май 2011 година.

Подбор на проекти
Селекцията на проектите ще бъде направена на няколко резултатни нива:
- избрани проекти ще влязат в официалната програма на фестивала
- до пет селектирани проекта ще бъдат подкрепени организационно и логистично от Фондация Отворени изкуства
- един проект ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на Фондация Отворени изкуства и организиран от нея

Кандидатурите ще бъдат разгледани от управителите на Фондация Отворени изкуства и програматорите на фестивала.

Как да кандидатствате
Изпратете следните документи на e-mail: office@openarts.info
- кратко описание на Вашия проект
- примерен бюджет
- СV + описание на дейността Ви + координати за връзка
Срок за подаване на кандидатури – до 11 април 2011

За информация
Фондация Отворени изкуства, ул. "Отец Паисий" 36, Пловдив 4000
Веселина Сариева / управител / 0888 520 375 / office@openarts.info
Станислава Груева / координатор / 0885 787 306 / info@openarts.info


◊ И ОЩЕ ЗА

Улица "Отец Паисий"
Улица „Отец Паисий“ е дълга 420 метра и се намира в абсолютния център на град Пловдив. Тя е двойно успоредна: на пешеходната Главна улица „Княз Александър I Батенберг“ от една страна, и от друга – на натоварения с движение, свързващ Пловдив с всички части на страната булевард „Цар Борис III Обединител“. Двойната успоредност – между спокойствието и бързото преминаване – е медиативната й специфика. Започва развитието си в началото на ХХ век, но ускореното й строителство и изграждане на новата инфраструктура са от 20-те години на ХХ век. Сградите са по проект на видни архитекти и са предимно в стиловете сецесион, неокласицизъм, конструктивизъм. По-голямата част от тях днес са паметници на културата.

Улица „Отец Паисий“ е типичен пловдивски модел на толерантно съжителстване на различни етноси. На улицата са живели българи, арменци, турци, гърци, евреи. Сега най-многобройната общност е арменската. „Отец Паисий“ е „жива“ улица. От началото на ХХ век до днес тя е свързана с адекватни на съвремието си дейности, обслужващи динамичното битие на градския човек: търговия, услуги, транспорт, ресторанти, клубове, култура.

Проектът Улица „Отец Паисий“ на Фондация „Отворени изкуства“ от февруари–май 2010 година постави началото на ново обговаряне на историята и настоящето на този неизследван градски топос.

Уикенд фестивал Улица Отец Паисий
Уикенд фестивалът Улица "Отец Паисий" 2011 е второто издание на Уикенд фестивала, който беше част от програмата на голям изследователски проект и тримесечен културен фестивал „Улица Отец Паисий – успоредната градска култура” - март, април, май 2010 година. През 2010 година в Уикенд Фестивала в два дни бяха реализирани 31 събития на 25 локации. За програмата Фондация Отворени Изкуства подкрепи финансово 9 проекта, а 21 прояви бяха реализирани със собствен ресурс на участниците. Със свои дейности се включиха 19 обитатели на улицата. Беше отправена Отворена покана за дебютиращ артистичен проект, по която постъпиха 18 проекта и по време на уикенд феста бяха осъществени 3 проекта.

Фондация Отворени изкуства
Учредена през 2007 година в Пловдив, Фондация Отворени Изкуства работи за осмисляне, активизиране и комуникиране на града със средствата на изкуството. Дейността на Фондация Отворени Изкуства е насочена основно към създаването, разработването и продуцирането на собствени културни проекти. В ежегодната програма на фондацията са заложени основно проекти и събития в три програми: Нощ на музеите и галериите, Град и култура, Филмова програма. От 2011 година Фондация Отворени Изкуства стартира програмите: Образователeн курс “Въведение в съвременното изкуство” и Project for Public Spaces Archive.Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
23.03.2011 г. 14:31
Посетено:
2203
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/11956-otvorena-pokana-za-proekti-za-uikend-festival-ulitsa-otets-paisiy-plovdiv-2011