Проекти

Арт училище за деца в Музейна галерия за модерно изкуство

Съботно-неделни курсове по рисуване и история на модерното и съвременно изкуство

Арт училище за деца в Музейна галерия за модерно изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

„Арт училище” е най-новата образователна инициатива на Музейна галерия за модерно изкуство.

Серията от семинари (съботно-неделни курсове) по рисуване и история на модерното и съвременно изкуство стартират в края на март под ръководството на Юлиян Найденов, преподавател по изобразителни изкуства и естетика.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Следвайки практиката на най-престижните музеи и галерии по света, „Арт училище” предоставя изключителна възможност на учениците в школата да творят и опознават шедьоврите на изкуството от края на 19. век до наши дни сред уютната атмосфера на галерията, заобиколени от произведения на световнопризнати художници като Пабло Пикасо и
Салвадор Дали.

Децата ще имат уникалния шанс да се срещнат на живо и с художниците, гостуващи в Музейна галерия през годината. Първата подобна среща е с американския поп арт артист Робърт Марс, който пристига за откриването на изложба „Следвоенно и съвременно американско изкуство” в края на март.

Записването в първия випуск на „Арт училище” продължава до 18 март.

Курсовете са организирани в 2 групи, съобразно възрастта на децата - от 3 до 7 години / от 8 до 14 години.

Началните дати на курса са 26/27 март: съботни – за деца от 3 до 7 години; неделни – за деца от 8 до 14 години.

• Допълнителна информация и записвания на тел: +359 885 508 500


◊ ОЩЕ ЗА "АРТ УЧИЛИЩЕ"

Заниманията целят да развият способностите на децата да наблюдават и възприемат околната действителност, да се ориентират в качествата и свойствата на предметите, които ще изобразяват, да мислят образно.

Многообразието на изразни средства и интерактивният подход в обучението ще подхранят интереса на учениците към изобразителната дейност, ще стимулират творческата изява и въображението на децата, ще спомогнат за формиране на естетически вкус.

Формите на изобразителна работа включват рисуване по натура, по памет и по въображение. Успоредно с приложните занимания ще се разглеждат произведения от различни жанрове (илюстрации, живопис, графика, скулптура и приложни изкуства). Випуск 2011 ще се запознае по забавен и вълнуващ начин с някои общи насоки и тенденции в областта на модерното и съвременно изкуство. Децата ще научат любопитни и знакови моменти от творческата история на световноизвестни художници, ще усвоят изкуствоведски понятия и термини, ще развият умения за оценка и подбор.

Естествено, ще се обърне специално внимание и на авторите от богатата колекция на Музейната галерия за модерно изкуство, сред които Пикасо, Дали, Миро, Матис, Шагал и много други знакови имена.

Педагогическият екип, изготвил програмата, планира изобразителната дейност да се осъществява в синтез с други изкуства като музика, литература, танц и др. Задачите ще се изпълняват индивидуално и в екип. Работата в групата приключва с обсъждане на произведенията (конферанс).


Автор: Албена Чешмеджиева
10.03.2011 г. 11:27
Посетено: 3233
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/11852-art-uchilishte-za-detsa-v-muzeyna-galeriya-za-moderno-izkustvo