Проекти

В Сливен гостуват музиканти по международен проект "Оралите"

В рамките на програма “Култура 2007-2013 г.” на Европейския съюз

◊ СЪБИТИЕТО

За четвърта поредна година градът под Сините камъни предоставя сцените си за изява на творци от страните-партньори по проект „Оралите” („ORALITIES”, OUR COMMON HERITAGE) на програма “Култура 2007-2013 г.” на Европейския съюз. Тя включва проекти с дългосрочна насоченост за сътрудничество, в съответствие с клаузите на договор № 2008-2310/001-001.

Целите са ориентирани за запазване на междукултурния диалог и съхраняване на културното богатство и историческото наследство на страните от Средиземноморието и Юга.  


◊ В ПРОГРАМАТА

През настоящата година (12-16.10.) музикални формации от гр. Биргу (Малта), гр. Евора (Португалия), с. Проенца-а-Веля (община Иданя-Нова, Португалия), гр. Равена (Италия) и гр. Оренсе (Испания) участваха във фестивала „Музиката на Юга” (направление „Традиционна и популярна музика”. Във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” те показаха в няколко вечери музикалното фолклорно богатство на своите области. От българска страна им партнира община Сливен, като проектът е под ръководството на зам.-кмета по образование и култура Радост Костова.   През първия ден от програмата на културното събитие гостите и гражданите аплодираха танцувалното изкуство на Ансамбъла за народни песни и танци на града - домакин, изявяващ се от 1977 година като професионален колектив. Той представя богатото песенно и танцово наследство на Сливенския край (с изнесени над 5000 концерта) и включване на творби от всички фолклорни области, показани на сцени в Испания, Франция, Румъния, Молдова, Йордания, Русия, Турция, Китай, Унгария и др.

Творческото присъствие на гостите започна със завладяващото участие на малтийската група „Файърлайт”, включена в програмата на ЕС преди година и половина, по покана на община Биргу. Младите музиканти при настоящото си гостуване представиха пред сливенци традиционната малтийска музика и език, като своето изкуство са показвали и на редица европейски музикални сцени, както и със самостоятелни концерти в Португалия.

Фолклорната музика (на града и селото) в тази страна  бе представена от няколко музикални състава. Автентичните песни от региона на Евора-Алентежо, както и от други фолклорни области на Португалия, прозвучаха в изпълнение на трупата за фолклорна  музика „Ентро Канте”. Целите на формацията се свързват с постигане автентичното звучене на музикалните творби, както и с насоченост за съхраняване на традициите и богатството на националното културно наследство. 

Своето изкуство на сцените на страната и в чужбина, най-вече в Испания, изявяват и музикантите (25 човека) от фолклорната група „Модас& Адуфес” от с. Проенца-а-Веля, община Иданя-Нова. Тяхната дейност, в съответствие с целите на Асоциацията за развитие на фолклора „Проенцал”, допринася „да опазят местната културна идентичност чрез събиране на местна история, съхраняване традициите на селото и представяне на характерната фолклорна музика”. Присъстващите се насладиха на звучността на вокалните изпълнения и съпровождащото ги биене на „адуфе” – един от значимите музикални инструменти и „културни знаци” на региона. Те аплодираха и вокалните и инструментални изпълнения на тримата акордеонисти от португалската група „Аленфоле”, завладявали слушателите си главно с „концерти на открито” (по площади, тематични панаири, градини, градски исторически забележителности и др.) Завладяващи се ентусиазмът и богатият разнообразен опит на изпълнителите и работата им по проекти, свързани с музикалния фолклор, които съдействат за утвърждаване и на  изградената през 2007 година формация.

Испанските музиканти Патриция Лопез, Кастор Кастро и Феликс Кастро (членове на Традиционния музикален семинар на името на Гомес Муро в гр. Оренсе), представиха изкуството на испанския фолклорен състав „Музика Рабеоса”. Чрез него присъстващите се докоснаха до „непубликувани мелодии от галицийския фолклор, научени от старите музиканти и певци”. Акцентът в програмата им е поставен върху репертоара за акордеон и флейта, на развитието и продължаването на вокалната традиция. Темите и проблемите на галицийската традиционна музика и на етнологията намират интерпретация и в техните публикации. В своите естетически търсения и изпълнителски изяви са подпомогнати от културата, натрупания преподавателски опит и „работата на терен”.

Тазгодишната културна програма в рамките на международния проект „Оралите” завърши с участието на изпълнителите от група „Ла Карампана” от гр. Равена, Италия. Чрез тяхното изкуство оживяха традиционната музика и танците на Романските Апенини от XIX век (втората половина). „Устният характер” на фолклора е допринесъл (чрез преданията, разказите и историите на старите хора, предавани по полето и във фермите), за съхраняване на националните и регионалните традиции. Стилът на музикантите (владеещи умения за изпълнение  на инструментите виолончело, китара, цигулка, контрабас и др.) е характерен за „танцовите оркестри” и показа стремежа им за запазване автентичните отлики на музиката от посочения исторически период.

Автор: Иванка Денева
16.10.2010 г. 00:30
Посетено: 1219
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/10915-v-sliven-gostuvat-muzikanti-po-mezhdunaroden-proekt-oralite