Проекти

Ученици от Европа на културен обмен в математическата гимназия в Бургас

Училището е домакин по европейски проект „Коменски”

◊ СЪБИТИЕТО

Гости от четири държави ще пристигнат на 7 октомври в Математическата гимназия в Бургас. Гимназиални ученици от Полша, Гърция, Италия и Испания ще се запознаят с ежедневието на своите бургаски приятели от ПМГ „Акад. Никола Обрешков”, както и ще опознаят културата и историята на България.

Чуждестранната визита е част от проекта „Блог: Тайната на нашия успех в изучаването и преподаването на английски език”, спечелил финансиране по програма „Учене през целия живот”, по секторна програма „Коменски”. Екипите, работещи по проекта, изготвят блогове, посветени на родните си страни, техните култури, училища, свободното време и правят достъпни интересни факти за своите държави, упражнявайки английски език. Българското домакинство засега е събудило най-голям интерес, за което говори рекордният брой гости, които през тази седмица идват в Бургас. Високото равнище на тази среща, доказва и фактът, че в състава на делегацията от италианския град Реканати са включени специалисти от общинска администрация, директори, експерти.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Целите на срещата в Бургас са отчитане на вече свършената работа и набелязване на задачите за втората година от проекта. Чуждестранните гости ще бъдат запознати с успехите на математическата гимназия в сферата на образованието. Европейските ученици ще се докоснат до културните и природни богатства на България. В програмата по посещението им са включени екскурзии до Поморие, Созопол и Несебър, разходка по р. Ропотамо, запознаване с традициите ни в етнографските комплекси Медово и Етъра, исторически тур до столицата на Второто българско царство - Велико Търново. Учениците от Полша, Гърция, Италия и Испания ще се потопят изцяло в българския бит с помощта на приемните семейства, на които ще гостуват. Задачата на нашите участници е да представят на обичайното добро ниво училището и страната ни. В тази насока всички са убедени, че българските младежи могат да бъдат достойни партньори на политиците.

Екипът на ПМГ „Акад. Н. Обрешков” включва 22 ученици от 9., 10. и 11. клас. Ръководството на гимназията е обособило самостоятелен кабинет за тяхната работа.

През изминалата година бургаските математици гостуваха на отборите от Италия и Гърция. По време на срещата в Италия кметът на града домакин Реканати официално прие нашите сънародници. Българският блог бе отличен като изключително професионален от останалите партньори. По време на визитата в Халкидона, Гърция участниците се радваха на особено топло посрещане и постоянно присъствие от общинската управа в лицето на кмета на града и председателя на Общинския Съвет.

След домакинството на България, идва ред на Испания, която през 2011 ще посрещне участниците в първата половина на февруари.

Автор:
Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Публикация:
06.10.2010 г. 14:08
Посетено:
1369
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/10843-uchenitsi-ot-evropa-na-kulturen-obmen-v-matematicheskata-gimnaziya-v-burgas