Проекти

Електронна музика от Германия в Дом "Канети", Русе

Нашият свят в 16 цвята - 8bit-ова култура

Електронна музика от Германия в Дом "Канети", Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Електронна музика от Германия,
семинар с любопитна информация,
от първите компютри през 70-те до днешните – музика и още нещо
 
6 октомври, сряда, 19,30 ч
Дом „Канети” - Русе, ул. "Славянска” 12

. Ще бъде осигурен превод на български език

Събитието е подкрепено от Фондация „Робърт Бош” и Посолството на Германия в България

Събитието е резултат от пътуващ проект, който се случи през декември 2009 г., когато група от трима музиканти пътува и се представи в различни градове на Македония и България – Скопие, Битоля, Пловдив, София.


◊ ПОВЕЧЕ

Вместо въведение ви каним първо на семинар, воден от Тобиас Хикетиер (Jigsaw Screening), посветен на нововъведенията, осъществявани преди години с помощта на първите компютри и компютърните игри, както и на създаването на първите големи компютърни компании като Атари и Комодор и как тяхната техника покори пространствата в нашите домове. Тобиас ще говори и за естетиката на първите софтуери за игра и как те все още влияят върху творчеството на много артисти и музиканти.

След Тобиас ред идва на Гарет Морис – един от пионерите на 8bit-овото движение. Никой не може да предположи дали Гарет в даден момент ще произведе романтичен звук, разтърсващ китарен хард рок акорд, епичен рейв или смесица от трите. Чуйте Гарет – не само защото е носител на множество награди и е участвал в десетки фестивали и събития.

С музиката си Матиас Вицке ту ни отвежда в уютното детство, напомняйки ни за „динозаврите на рока”, ту опитомява шума и звуците и ги превръща в мелодични звуци. Неговият уникален стил да прави 8bit-ова музика се е развил от независимия рок и поп – влияния, които винаги ще бъдат усещани в музиката му, в хармония с привидно лесно запомнящи се „немски” нотки.


Какво е 8bit?

Терминът 8bit описва процесори, които са способни да обработят 8 бита информация в един и същ момент. Обработването на 8 бита информация в един и същ момент позволява преброяването на символи само ако техният брой е до 256, и се използва при първите персонални компютри и конзоли за видео игри, произвеждани от 70-те до края на 80-те години. Първите пионери на космическия век, които влизат в домовете на съвременните хора, са Атари и Комодор, започвайки от Нинтендо и Зега.

Днес терминът се използва, когато се описва звукът, произвеждан от тези ранни компютри, за да се опише нашето музикално движение. Това е, преди всичко, предизвикателството на ограничените възможности, сравнени с модерните компютри – това ни предизвиква като артисти да се опитаме да извлечем максимално възможното от тези машини. Музиканти от цял свят са се обединили в мини-общности, посветени на каузата, обозначавана като micromusic или 8bitcollective. Лейбъли като musikfladen, 8bitpeoples или retinascan, както и много други, предлагат в областта ателиета, организират фестивали и продуцират музика.

Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
05.10.2010 г. 22:12
Посетено:
1549
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/10838-elektronna-muzika-ot-germaniya-v-dom-kaneti-ruse