Проекти

Изложба живопис на Мария и Валери Върбанови и Второ "Отворено ателие"

Отворена творческа работилница в Галерия „Жорж Папазов”, Пловдив

Изложба живопис на Мария и Валери Върбанови и Второ "Отворено ателие"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис
„Забраненият плод и познанието - за добро или за зло”
на Мария и Валери Върбанови


и тяхното „Oтворено ателие”
в Галерия „Жорж Папазов”, Пловдив

От 21 септември 2010 г. художествената галерия „Жорж Папазов”, Пловдив, ще представи Изложба живопис „Забраненият плод и познанието - за добро или за зло” на художниците Мария Върбанова и Валери Върбанов. А на 24 септември, в Нощта на музеите и галериите в Пловдив, галерията ще се превърне и в домакин на „Отвореното ателие” на творческия тандем, където те, за пореден път ще творят в галерийно пространство „на живо” пред широката публика, показвайки целия си творчески процес и спецификите на уникалната си колаборация в работата.
   

◊ ПОВЕЧЕ

Художниците ще творят в сътрудничество, използвайки както конвенционалната четка, така и аерограф. В галерията ще се прожектират техни мултимедийни продукти и видео арт. Мария и Валери Върбанови ще реализират пред публиката и двучасова бодиарт творческа фотосесия – те ще прожектират свои произведения върху телата на танцьори, като ще заснемат тези композиции във фото и видео.

Изложбата на Мария и Валери Върбанови в „Жорж Папазов”, ще съдържа техни живописни творби (акрил на платно) от цикъла им „Забранения плод”. Зрителите ще видят както самостоятелни платна на двамата автори, така и творби, създадени съвместно. Живописта, която ще представи Валери Върбанов, са голямоформатни абстрактни композиции с реалистични елементи – интерпретации на тема “Ябълката”. Мария Върбанова ще представи платна в жанра натюрморт - минималистични композиции с ябълки в стил ‘фотореализъм”. Изложбата ще съдържа и няколко живописни фотореалистични платна, творени в сътрудничество между двамата автори. Авторите ще покажат и фотографии – актова фотография с прожекции на ябълки върху голо женско тяло.


◊ ОТ АВТОРИТЕ
   
Изложбата ни „Забраненият плод и познанието - за добро или за зло” в галерия „Жорж Папазов” ще бъде поредната ни инициатива в рамките на нашия Колаборативен Проект от 2003 г. ‘Realistic + Abstract’ .
   
По време на изложбата, на 24 септември, в Нощта на музеите и галериите в Пловдив ще ,„отворим” нашето ателие. За пореден път ще съчетаем наша живописна изложба с демонстриране на творческия ни процес „на живо” пред широката публика.
   
Мотивацията ни за това  е, че искаме да разкрием на зрителите поне част от динамиката и мистерията на колаборативния ни твоечески процес, да ги запознаем с разнообразието на творческите ни похвати и изразни средства, разностранното ни мислене и интереси в различните сфери на визуалните изкуства; Дори ще се опитаме да съчетаем визуалното изкуство с танца. В същото време, ще се стремим и вярваме, че ще постигнем един добър краен арт-продукт, като чрез двучасовия „открит” процес ще се опитаме да разкрием на зрителите колкото е възможно повече от това как стигаме до този продукт.
   
Виждаме нашата мисия като творци в това -  да посочваме красивото и изящното, което е навсякъде около нас, да подтикваме зрителя към съзерцание. Целта ние е да провокираме мисълта на зрителите към наистина стойностните, важните, красивите неща в живота и да ги накараме да ги оценят.
   
Естествено, с темата за „Забранения плод” и “Познанието – за добро или за зло” ще провокираме философски, теософски, религиозни и общочовешки въпроси, “загадки”, на които нямаме амбицията да даваме отговори. С картините си от цикъла: „Забранения плод” -  “Изкушението”, “Грехът” и “Познанието” представяме на зрителите нашите чисто сетивни усещания и визуални внушения...та нали това е “смисълът” на “Визуалното” изкуство – чрез него артистът не разказва, а внушава чрез образи своите мисли и чувства .
   
Въпреки, че представянето ни в Нощта на музеите и галериите в същността си е шоу, зрителите не бива да очакват от нас шоу в смисъла на тези, които се показват по медиите. Това ще бъде по-скоро едно камерно представление, където са поканени всички, които имат специален интерес към визуалните изкуства – професионалисти и любители, ценители и колекционери, както и всички, на които им е любопитно какво се случва в ателието, (а защо не и „в главите”) на художниците, как се измислят и творят нещата. Това ще бъде една отворена „творческа работилница” и вярваме, че магията на творчеството ще бъде едно достатъчно интересно, атрактивно, а и смислено „шоу”.


◊ ПРОГРАМАТА

24 септември 2010 - Изложба живопис на Мария и Валери Върбанови „Забраненият плод и познанието – за добро или за зло” и “Отвореното им ателие” в Галерия „Жорж Папазов”

На откриването ще има 2 мултимедийни прожекции:

1 - Мултимедийна прожекция на “Workshop” – процесът на създаване на фотореалистичните им платна, и прожекция на снимковия материал от Първото издание на тяхното двуседмично „Отворено on-line ателие” в Арт център RG 21, Русе.

2 - Видео-арт – една Импресия във фото и видео на предишни бодиарт фотосесии с прожекции на картини върху голо тяло.

Шоу в Нощта на музеите и галериите в Пловдив:
   
. 19:00-21:00 ч. Рисуване на живо. Авторите ще демонстрират специфичната си живописна техника с четка и аерограф, използвана от тях при създаването на магнетичните им картини.
   
. 21:30-23:30 ч. Бодиарт фотосесия. Авторите ще прожектират свои картини и фотографии върху телата на танцьори от “Мюзикхолен театър” Пловдив, с ръководител Ники Серафимов.


◊ ЗЗ АВТОРИТЕ

Мария и Валери Върбанови

“Според изкуствоведите – Мария и Валери Върбанови са представители на модерното поколение млади български живописци... Двамата художници са свързани не само чрез брачен съюз, но и чрез споделена естетическа философия. Тяхната съвместна творческа работа в търсене на най-адекватна форма на изразяване ги прави феномен на артистична симбиоза... Техният висок професионален критерий ги води до изчистване на формата и определено декоративен начин на изразяване... Техните картини са доминирани от естетиката на образи, изчистени до символи...”

Из репортажа на Марияна Китипова по БНТ - 02.1993 по повод първата самостоятелна изложба на Валери и Мария Върбанови в НХГ “Златю  Бояджиев” Пловдив


“... Резултатът е впечатляващ – една абстрактна живопис, която се родее с най-чисто аналитичните корени на понятието; която изследва и анализира; простила се е с интуитивното противопоставяне на фигуративността, дори напротив – създава нова фигуративност – активна, провокираща, дори на места плакатно дръзка в цветната си агресия...и в същото време дълбока и интимна...”

Из статията “На 7 април” на изкуствоведа Петър Змийчаров във в. “Култура” - 07.1995 по повод втората самостоятелна изложба на Валери и Мария Върбанови в Галерията на Дружеството на Пловдивските художници
   
В годините на творческата си кариера работят и реализират няколко колаборативни и самостоятелни творчески проекти – в областта на абстрактното, реалистичното и фотореалистичното изкуство. Експериментират в широк спектър от жанрове – абстрактни и сюрреалистични композиции, натюрморт в класически реализъм, фотореалистични портрети. В творческия процес по създаване на проектите си за картини използват често съвременни компютърни технологии. След завършването на висшето си образование, вземат участие в национални и интернационални изложби у нас, но от 1995 година излагат своите творби предимно в чуждестранни галерии и са популярни като творци повече в чужбина - в Ставангер, Норвегия; Пало Алто и Бостън, САЩ; Токио, Япония и Сидни, Австралия.
   
Живеят и работят като художници на свободна практика в своето ателие в гр. Пловдив.
   

Автор:
13.09.2010 г. 13:33
Посетено: 2163
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/10675-izlozhba-zhivopis-na-mariya-i-valeri-varbanovi-i-vtoro-otvoreno-atelie