Проекти

Оперен спектакъл зa над 1,2 млн. евро във Варна пропадна заради бюрократични недоразумения

Световният форум на изкуствата „Под звездите” все пак стартира с театрален звезден десант

Оперен спектакъл зa над 1,2 млн. евро във Варна пропадна заради бюрократични недоразумения
Проектът за сцената на фона на Аладжа манастир


◊ СЪБИТИЕТО

Спектакълът „Аида”, който трябваше да се играе в рамките на първия Международен форум на изкуствата „Под звездите” във Варна от първи август пропада заради бюрократични недоразумения. Екип от авторитетни продуценти, оперни звезди и международни журналисти върнаха билетите си за България месец преди обявения старт на престижното събитие.

Проектът на организаторите на фестивала, оперният певец Емил Иванов, актьорът Мариус Донкин и юристът Александър Ралчев щеше да се нареди сред най-значимите оперни събития в Европа, провеждани open air, подобно на тези в Сент Маргаретен, Арена ди Верона, Брегенц Фестспийле и др.


◊ ЗАЩОТО

Българският адрес на събитието е уникалният скален манастир „Аладжа манастир” край Варна, където трябваше да бъде изградена мегасцена и монтирани седящи места за над 2000 души. Сцената за над 750 000 евро трябваше да пристигне от Сент Маргаретен тези дни. Звездният състав на постановката включва звездите Марияна Цветкова и Емил Иванов, Катя Литинг, Роберт Хайман, Владимир Браун, аржентинският диригент Тулио Галиардо Варас, режисьорът Едмунд Емге, балетмайсторът на Виенската щатсопера Михаел Кропф и сценографът на „Сент Маргаретен" Манфред Ваба. Загубата е още по-голяма и поради факта, че беше планирано преместването на фестивала „Сент Маргаретен”, с над 200 000 души зрители годишно, от другата година за няколко поредни години във Варна, което вече е невъзможно да стане.

Неиздадено разрешително за строеж се оказа препъни камъкът за грандиозния спектакъл. „Чувствам се смешен и жалък”, заяви Емил Иванов, „и нямам лице да застана пред колегите си, с които участваме в постановки по световните оперни сцени. И съвсем наивно смятах, че една такава идея, която на това отгоре и не търсеше финансиране, защото всичко беше осигурено от частни инвеститори, ще се приеме радушно и сама ще си проправи път. Оказва се, че не само това не беше така, но и бях наречен от уредника на „Аладжа Манастир” „антихрист, който иска да вкара чуждестранна култура и езичество (става въпрос за Верди и „Аида”) на това свято място”.


◊ ВСЕ ПАК

Все пак театралната част на фестивала се очертава да бъде успех. Тя започва със световната премиера на моноспектакъла на Хана Шигула „Ейлийн Шекспир” на първи август.

Гости на събитието, провеждано под егидата на ЮНЕСКО, са Али Махди, вицепрезидент на Международния театрален институт, Тобиас Бианконе, генерален секретар на АйТиАй, Мохамед Сафет ал-Акхам, президент на форума „Моно драма”, и световноизвестният драматург
Ерик-Еманюел Шмит. Във фестивала ще вземат участие актьори от Франция, Македония, България, Германия, Армения и Русия.
Автор:
Мария Донева-Цветкова
Публикация:
22.07.2010 г. 18:09
Посетено:
1910
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/10489-operen-spektakal-za-nad-1-2-mln-evro-vav-varna-propadna-zaradi-byurokratichni-nedorazumeniya