Проекти

На гости за един час в Националната библиотека

Представяне на уникален средновековен ръкописен паметник

На гости за един час в Националната библиотека


◊ ПРОЕКТЪТ

На гости за един час в Националната библиотека
 
Националната библиотека редовно и по различни поводи популяризира своите фондове. Тя има желанието да представи на своите читатели и широката общественост ценностите, които е призвана да съхрани за поколенията. Още с нейното основаване, преди 132 години, започва събирането на редки и ценни паметници на българската култура. По отдавнашна традиция, всяка година през м. май, тя изважда за един месец безценни съкровища от своите хранилища.

Но сега Библиотеката започва да реализира и една нова идея. Всеки месец ще представяме в един ден, но само за един час, отделни ръкописи, книги, документи, снимки от историята и културата на България.

• На 1 юли 2010 г., между 18.00 и 19.00 часа, във фоайето на втория етаж в Библиотеката всички, които желаят, ще могат да се запознаят по-отблизо с един уникален средновековен ръкописен паметник.

В специална витрина ще бъде изложен
фрагмент от евангелски ръкопис, датиран от XIII век
 
Изборът ни е предопределен от косвената му връзка с църковния празник на 1 юли – Пренасяне мощите на Св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир.

При неотдавнашно изследване беше установено, че календарната част на ръкописа, от който е малкият фрагмент, включва дата, на която се чества паметта на светеца. Така скромните на външен вид страници засега се нареждат сред най-ранните известни ни евангелски ръкописи, чийто календар възпоменава най-почитания български светец.

От 18.00 до 18.30 часа д-р Елена Узунова и д-р Елисавета Мусакова, сътрудници в Отдел „Ръкописи и старопечатни книги“, ще запознаят гостите с любопитни факти за ръкописния фрагмент, а в останалото време, през което той ще се вижда в цялост на екран, публиката ще има възможност да получи отговори на свои въпроси, свързани с експоната и ръкописните колекции на Библиотеката.

Вярваме, че „осветляването“ на един отделен обект не само ще направи познанието за него по-различно, но и ще породи лична и незабравима връзка между него и посетителя.

Уверени сме, че с тази нова идея ще скъсим дистанцията между хората, културните ценности и институциите, призвани да пазят за поколенията общото културно наследство.

Надяваме се, че отдавна обсъжданата от колегията идея ще привлече обществения интерес, на който можем да предоставим нова и актуална информация за паметници на културата, които са по-малко или напълно непознати.

Автор: Арманд Басмаджиян
30.06.2010 г. 10:23
Посетено: 1320
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/10387-na-gosti-za-edin-chas-v-natsionalnata-biblioteka