Проекти

Публичен отчет Проект "Улица Отец Паисий"

Заключително събитие на проекта

◊ СЪБИТИЕТО

Публичен отчет
Проект "Улица Отец Паисий"

25 юни, Пловдив

10:30-11:30 – Пресконференция за медии с представители на организатори, спонсори, партньори
Голяма заседателна зала на Община Пловдив, пл. "Ст. Стамболов" 1

19:00-22:30 – заключително събитие на проекта: прожекция на филми, представяне на книжка за улицата, сайт, коктейл "кон и талига"
artnewscafe, офис Open Arts Foundation, ул. "Отец Паисий" 36-40

Заповядайте!


◊ ПРОГРАМАТА

Програма заключително събитие на проекта:

. 19:00 часа, офис на Open Arts Foundation
Старт на едночасов конкурс „Моят личен речник на улица "Отец Паисий”

. 20:00 часа, artnewscafe, ул. "Отец Паисий" 38
Представяне на излязлата от печат книжка “Ул. "Отец Паисий", Пловдив - преди и сега”

. 20:30 часа, офис на Open Arts Foundation, ул. "Отец Паисий" 36
Обявяване резултатите от конкурса “Моят личен речник на улица "Отец Паисий”

. 20:45 часа, artnewscafe, ул. "Отец Паисий" 38
Представяне на сайта “Ул. "Отец Паисий", Пловдив - преди и сега”

. 21:00 часа, офис на Open Arts Foundation, ул. "Отец Паисий" 36
Представяне на статистика с резултати от проект "Улица Отец Паисий"

. 21:30 часа, artnewscafe, ул. "Отец Паисий" 38
Прожекция на филми на БНТ Пловдив, заснети по време на проект "Улица "Отец Паисий"

. 21:30 часа, artnewscafe, ул. "Отец Паисий" 38
аудио материали на БНР Пловдив за ул. "Отец Паисий"


◊ ПРОЕКТЪТ

На 25 юни Open Arts Foundation организира финалното събитие за отчет и представяне на документални материали за проекта “Улица Отец Паисий”. През деня ще се състои пресконференция за медии с представители на организатори, спонсори, партньори и Община Пловдив.

Вечерта пред офиса фондацията и artnewscafe ще се прожектират филмите, направени от БНТ Пловдив, и ще се представят последните материали от работата по проекта - книжка за улицата и сайт.

Проектът “Улица "Отец Паисий” е първият с този формат, провеждан в страната. Преминава в 6 месеца организационни дейности, от които 2 месеца изследователски дейности - февруари и март 2010 и 3 месеца обществени събития – културен фестивал през април, май, юни 2010 година. По време на фестивала организаторите подготвиха 2 основни изложби – „Улицата преди” и „Улицата сега” и една в съпътстващата програма – „Архитектите на ул. Отец Паисий”. Бяха организирани беседи, срещи с обитатели и изследователи, презентации, подготвиха се книжка и сайт за улицата.

Публичен акцент на събитията беше уикенд-фестът на 24-25 април, когато за първи път успоредната на Главната - улица "Отец Паисий" - беше затворена за автомобили в рамките на два дни и беше обживена с 31 събития на 25 локации, посетени от 2 000 човека. За програмата на уикенд-феста Open Arts Foundation подкрепи финансово 9 проекта, най-вече на дебютиращи автори. 21 прояви бяха реализирани със собствен ресурс на участниците. С подкрепата на Фонд Дебюти беше отправена Отворена покана за дебютиращ артистичен проект, по която постъпиха 18 проекта и бяха осъществени 3 по време на уикенд феста. Със свои дейности се включиха 19 обитатели на улицата.

Етноложко проучване и изложба „Улицата сега” (23 април – 25 май) са резултат от работата на 29 студенти-етнолози и 8 студенти-фотографи, които взеха интервюта от над 50 човека - живеещи и работещи на улица "Отец Паисий". Изложбата се представи в четири независими експозиционни пространства на улицата, в които бяха показани 3 студентски филма, над 80 фотографии и текстови табла.

Изложба “Улицата преди” (12 април – 30 май) е изследване на Катрин Сариева и Владимир Балчев с материали от Регионален архив Пловдив и от лични архиви. Изложбата беше поставена на открито от Здравка Кантарева и Златна Михайлова в жанра site-specific. Изложбата имаше 9 локации по „Отец Паисий” с 9 отделни теми и изображения от миналото на улицата. От 1871 година е най-ранната фотография, използвана за изложба „Улицата преди”, а най-късната е от 1983 година.

За проекта бяха произведени 10 вида печатни рекламни материали като флаери и плакати за уикенд-фест, брошури, книжки “Ул. Отец Паисий, Пловдив - преди и сега”, покани.

Проектът “Улица Отец Паисий” се радва на медиен интерес - над 30 отразявания в печатни медии, над 50 отразявания в интернет медии. Профилът на проекта "Улица "Отец Паисий" във facebook има 1 445 фена.

Организационният екип включва 6 експерти-изследователи, един координатор, един асистент, 5 доброволци. Проекта подкрепиха 11 спонсори и партньори и 8 медийни партньори. Основната подкрепа
фестивалът получи от Фондация Америка за България, Община Пловдив, БНТ Пловдив и Програмата Пловдив Инфо.

Като дълготраен резултат от проекта ще останат книжката “Ул. Отец Паисий, Пловдив - преди и сега”, филмите на БНТ Пловдив и сайта www.openarts.info/street

Книжка “Ул. Отец Паисий, Пловдив - преди и сега” е безплатен гайд в 4 000 тираж и ще се разпространява свободно от 25 юни по места на улицата и по туристически и културни локации в Пловдив и в по-големите градове на България.

Сайтът www.openarts.info/street пресъздава информацията от книжката “Ул. Отец Паисий, Пловдив - преди и сега” и има още един раздел – “Айляк – един уикенд на улица Отец Паисий“, в който са използвани фотографии на Виктория Книш.

През април и май БНТ Пловдив засне 18 филма. От тях 8 кратки филма по темите на изложба „Улицата сега”: Арменците, Златарите, Къщите и Фамилиите, Магазините, Циганите, Ресторантите, Съвременният градски живот - галерии, кафета, клубове, Тихите Обитатели – паркиралите коли, котките, паветата, контейнерите за боклук. Други 9 кратки филма бяха заснети по темите на изложба „Улицата преди”: „Отец Паисий“ 1, Знаменитите пивници и гостилници, Спортните клубове, Модата и модните ателиета, Техническият и бърз ХХ век, Градският транспорт, Краят на улицата – площад „Хан Крум“ и Фотографът Андрей Андреев. Всички филми ще бъдат прожектирани на презентацията на 25 юни в artnewscafe.

Автор:
Галерия "Сариев"
Публикация:
25.06.2010 г. 13:55
Посетено:
1506
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/10356-publichen-otchet-proekt-ulitsa-otets-paisiy