Проекти

Пленерът по скулптура в Русе се закрива на 11 юни

Творците извайват образа на Свети Георги


◊ СЪБИТИЕТО

В Русе от 1 до 11 юни се проведе Петият международен пленер по скулптура. Традицията да се случва арт инициативата се запази, въпреки намаления бюджет на общините. Участниците в пленера тази година са в камерен състав - участват четирима скулптори.

Арт форумът е под патронажа на инж. Божидар Йотов, кмет на Община Русе, организатори са Фондация „Калита” и „Скални материали” АД - Русе.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

До 11 юни скулптурите на участниците в Петия международен пленер по скулптура, провеждащ се в Русе, ще бъдат готови. Арт събитието стана традиция за града ни и успява да привлича имена на творци от чужбина. И тази година скулпторите работят в Парка на младежта в близост до ПЧСОУ „Леонардо да Винчи”. На авторите - проф. Минчо Минев от София, Зюхтю Калит от Русе, проф. Расим Йозгюр от турския град Измир и проф. Селяхатин Пекшен – Анталия, са предоставени каменни блокове с размери 2/2 м от кариерите на „Скални материали” АД, Русе, спонсор на арт форума.

Пленерът е посветен на Свети Георги Победоносец, който е закрилник на Русе и всяка година празникът на града се отбелязва на 6 май. Творците интерпретират тази тема и се вдъхновяват от житието на светеца.

Специална комисия ще определи и къде да бъдат ситуирани произведенията в градското пространство. По идея на кмета на Община Русе инж. Божидар Йотов ще се изработят месингови табели и на всяка скулптура ще се отбележат имената на авторите.




Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
11.06.2010 г. 00:23
Етикети:
Посетено:
1207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/10238-plenerat-po-skulptura-v-ruse-se-zakriva-na-11-yuni