Проекти

Архитектурна среща "Знаци на времето" - Балчик 2010

Изложба за наследството на арх. Хенриета Делавранча-Гибори

Архитектурна среща "Знаци на времето" - Балчик 2010
 

СЪБИТИЕТО

Архитектурна среща под наслов „Знаци на времето”, посветена на опазването на уникалните природни и културни богатства на Балчик, с акцент върху архитектурното наследство, ще се състои на 25 май в Каменната зала на Двореца в Балчик.

Организаторите от клуб Приятели на Балчик към КАБ – Варна са поканили за участие в срещата практикуващи архитекти, изследователи и архитекти на отговорни длъжности в управленски и културни институции.

Програмата за деня предвижда разнородни прояви от 10.00 до 17.00 ч., като в началото ще бъде открита изложба, проследяваща творчеството на арх. Хенриета Делавранча-Гибори. В периода 1930-1940 година румънската архитектка създава някои от емблематичните и до днес за облика на Балчик сгради.

От Румъния, специално за събитието, пристига арх. Милица Сион – aвтор на изложбата. Следва дискусията „Знаци на времето”, чиито теми  в три модула ще модерират архитектите Владимир Попов, Енчо Димов и Тодор Даскалов. Арх. Станчо Веков ще направи мултимедийна презентация на дългосрочния проект „Изчезващите къщи/Хубавите къщи”, който изследва съвременните български практики за съхраняване на архитектурното наследство.

 

◊ КЛУБЪТ

Клуб Приятели на Балчик е основан през октомври 2009 г. от група архитекти към КАБ – Варна, с председател арх. Владимир Попов, с цел съхраняване на природните дадености и културната памет на Балчик и околностите.

Предмет на дейността са инициативи, свързани с изучаване и опазване на архитектурното наследство, като се обръща внимание не само върху знаковите сгради и места в Балчик, а и върху целия градски контекст – ландшафт, улици, жилищни и други сгради, малки форми и елементи от средата. Клубът, получил подкрепата на КАБ и САБ Варна, Община Балчик, КК Албена, Архитектурен и парков комплекс „Двореца” Балчик, извършва независими архитектурни експертизи и подпомага професионално частни лица, организации и институции, които споделят каузата за съвременно развитие на Балчик.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
23.05.2010 г. 16:30
Етикети:
Посетено:
1584
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/10037-arhitekturna-sreshta-znatsi-na-vremeto-balchik-2010