Научни форуми

Съдбата на Едип – български маршрути

Национален уъркшоп в Пловдив

◊ СЪБИТИЕТО

Катедрата по история на литературата и сравнително литературознание при Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”
с подкрепата на
Консулство на република Гърция в гр. Пловдив
Поделение „Научна и приложна дейност” при ПУ „Паисий Хилендарски”
Съюз на учените в България – клон Пловдив

организират

Национален уъркшоп на тема „Съдбата на Едип – български маршрути”

18 май 2010
Дом на учените
Пловдив, ул. „Митрополит Паисий” № 6


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Форумът търси влиянието на античната трагедия върху изкуството, подготвя се сайт с електронни досиета на театрални постановки.

Водещи български драматурзи, музиканти, психолози и университетски преподаватели ще участват утре, 18 май, в национален уъркшоп на тема „Съдбата на Едип – български маршрути”. Форумът съвпада с наближаващата 100-годишнина от първия превод на произведението на български – направен през 1911 г. от литературоведа Александър Балабанов, обясни доц. Светла Черпокова от Катедрата.

В рамките на събитието ще бъдат представени научни изследвания и доклади за влиянието на героя на
Софокъл върху творчеството на известни български автори като книжовника Неофит Бозвели, поета Гео Милев, режисьора Крикор Азарян, композитора Андре Букурещлиев и други творци от различни сфери на изкуството.

Работилницата „Съдбата на Едип – български маршрути” е посветена на литературното, преводното, театралното и хуманитарното възприемане на известната трагедия на Софокъл в България, обясниха организаторите.
Предвижда се издаване на сборник с докладите и дискусиите на уъркшопа.

Междувременно доц. Светла Черпокова и главен експерт Стефка Видева от Филологическия факултет на Пловдивския университет подготвят сайта „Атика в България”. В него ще бъдат включени електронни сценични досиета на постановки на трагедията „Едип цар”, както и театрални интерпретации на произведението в България. 

Съпоставка на операта „Името на Едип” от Андре Букурещлиев с операта оратория „Едип Цар” на Игор Стравински и мястото й в музикалната драматургия ще направи световноизвестната пианистка Анжела Тошева. Тя ще предостави на присъстващите на уъркшопа концертна версия на операта на Букурещлиев, излъчвана по радио „Франс” на 31 май 1978 г.
 
Директорът на Кукления театър в Пловдив Виктор Бойчев, Антония Каракостова – дългогодишен драматург на Народен театър „Иван Вазов”, и Искра Николова, преподавател от НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”, ще изнесат доклади за влиянието на трагедията „
Едип цар” върху българския театър.

Със свои презентации за интеркултурното влияние на явлението „
Едип цар” в уъркшопа ще се включат още психолози от Медицинския университет – Пловдив, преподаватели от ПУ „Паисий Хилендарски” и СУ „Свети Климент Охридски”.

Софокъл е майстор на характери и новатор в театъра – въвежда трети актьор в трагедията, увеличава броя на хористите от 12 на 15, засилва музикалния момент. Съзнателно, воден от познаването на човешката психология, античният автор въвежда ефекта на „погрешното мнение” на зрителя, утвърждава използването на декори. Смята, че трагедията най-добре преподава история и дава пример за подражание, подчертават авторите на проекта за Едип.

Многостранният талант на античния поет го превръща в идеален обект на литературната работилница в Пловдив, смятат организаторите. Това е и причината наред с литератори, театрали и музиканти в уъркшопа да участват и психолози.

Ръководител на проекта „Съдбата на Едип – български маршрути” е проф. Клео Протохристова, която оглавява Катедрата по история на литературата и сравнително литературознание във Филологическия факултет на Пловдивския университет. За реализирането на уъркшопа съдействат Консулството на Република Гърция в Пловдив, Съюза на учените и Поделение „Научна и приложна дейност” в ПУ „Паисий Хилендарски”.


ПРОГРАМАТА

"Съдбата на Едип – българските маршрути"

. 9.30 – Откриване
. 9.40-10.00
Клео Протохристова: Съдбата на Едип – българските маршрути
. 10.00-10.20 Невена Панова: Едип между пророческия взор и собственото ослепяване в българската критическа рецепция
. 10.20-10.40 Анжела Тошева: Операта „Името на Едип” от Андре Букурещлиев – съпоставка с операта-оратория „Oedipus Rex” от Игор Стравински и мястото й в музикалната драматургия днес
. 10.40-11.00 Виктор Бойчев: Проектът „Едип цар” („Едип. Празникът на ослепяването”)

11.00-11.30 - Кафе пауза

. 11.30-11.50 Доротея Табакова: „Едип чудовището”
. 11.50-12.10 Амелия Личева: „Тирезий слепият” на Кирил Мерджански/ Иван Добчев: една версия на 90-те
. 12.10-12.30 Камелия Спасова: „Трагедията: μυθος и двойници. (“Едип цар” /Софокъл/ и “Тирезий слепият” /Мерджански-Добчев/)”
. 12.30-13.00 Дискусия

13.00-14.00 Обедна почивка

. 14.00-14.20 Мила Кръстева: „Митът за Едип и „Плач бедная Мати Болгарии” на Неофит Бозвели”
. 14.20-14.40
Анастасия Цандер: „Тъмният просяк Едип”. Едип при Гео Милев
14.40-15.00 Радка Масалджиева: „Митовете за Едип и Сизиф – рефлексия за свободния избор и предопределеността през призмата на хуманистичната психология”
. 15.00-15.20 Искра Николова: „Игра на Едип” – равносметка на един живот в театъра и извън него

15.20-15.50 Кафе пауза

. 15.50-16.10 Антония Каракостова: „Сто години „Едип цар” на Софокъл в България и 95 години сценична история”
. 16.10-16.30 Витана Костадинова: „Едип цар” в училище – между мита и трагедията
. 16.30-16.50 Светла Черпокова, Стефка Видева: „Българският Едип – сценични досиета”

16.50-17.30 Дискусия и закриване

Автор:
Татяна Белева
Публикация:
17.05.2010 г. 16:52
Етикети:
Посетено:
1790
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/9985-sadbata-na-edip-balgarski-marshruti