Научни форуми

"Личността в историята" - Национална научна конференция в Стара Загора

130 доклада за дипломати, индустриалци, свещеници, учители...

"Личността в историята" - Национална научна конференция в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

130 доклада ще бъдат представени по време на двудневната Национална научна конференция „Личността в историята”, домакин на която ще бъде Стара Загора.

Събитието ще се открие официално на 22 април (четвъртък) от 11.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” от проф. Светлин Танчев, кмет на Община Стара Загора, под чийто патронаж се провежда форума. Научен ръководител е проф. д-р
Георги Бакалов, началник на агенция „Архиви”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Любопитни и интересни доклади, свързани с личности – дипломати, индустриалци, свещеници, учители и др. - с принос в развитието на българската политика, история, бит, традиции и култура, са включени в програмата на националната конференция. 62 от докладите ще бъдат изнесени от доктори, старши научни сътрудници и научни сътрудници, което е критерий за високото ниво на проявата. 66 са на колеги от различни музеи в страната, а 27 – на представители от Института по история, сподели Евгения Иванова, врид директор на Старозагорския Регионален исторически музей.

14 от докладите разглеждат личности с пряко отношение към Стара Загора – Борис Охридски, Александър Екзарх, Захарий Княжески, Атанас Иванов, братя Златеви и др., като авторите са се постарали да представят почти неизвестни или малко известни страни от техния живот. Някои от тях са са насочили вниманието си към чужденците с принос към българската държава и към българите, работещи в чужбина.

Съобщенията обхващат времето от 335 г. пр.Хр., до 90-те години на 20. век, като най-многобройни са тези, отнасящи се за периодите Българското възраждане и Нова българска история.

Конференцията ще се проведе в четири зали – залите на II и IV етаж в РБ „Зах. Княжески”, залата на VI етаж в Историческия музей и зала „Графика” в Художествената галерия.

На 23 април (петък) от 13.45 е закриването.

Идеята на организаторите от музея е докладите и съобщенията да бъдат отпечатани в специален сборник, като част от средствата Общината вече е осигурила.
Автор:
Анелия Овчарова, Отдел "Култура и вероизповедания"
Публикация:
20.04.2010 г. 16:46
Посетено:
2391
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/9754-lichnostta-v-istoriyata-natsionalna-nauchna-konferentsiya-v-stara-zagora