Научни форуми

Лекция на проф. Стойна Пороманска в Гръцка фондация за култура

Новогръцкият език на Балканите

◊ СЪБИТИЕТО

Гръцка фондация за култура - гр. София
най-любезно Ви кани

на лекцията (на български език) на проф. Стойна Пороманска на тема: „Новогръцкият език на Балканите”

На 17 февруари 2010 г., сряда, от 17.30 часа
в Гръцка фондация за култура, ул. „Г. Бенковски” 51.

 
◊ ЗА ЛЕКТОРА

Проф. д-р Стойна Вълчева Пороманска е родена на 15.04.1939 г. в с. Орешец, Харманлийско. Завършва СУ „Св. Климент Охридски”, специалност "Руска филология" през 1963 г., като по време на следването си посещава лектората по новогръцки език с преподавател Георгиос Папагеоргиу. Работи като преводач в Министерството на външните работи и като преподавател по новогръцки език, както и като преподавател по български език на гръцки студенти. През 1984 г. защитава докторат в Университета „Хумболт” – Берлин на тема „Демократичните тенденции в новогръцки език” (въз основа на словообразователните процеси в новогръцката лексика). През 1991 г. получава звание „доцент”, а през 2005 – звание „професор”.

От 1972 г. е хоноруван преподавател в СУ, от 1994 до 2007 г. - щатен преподавател в специалност „Новогръцка филология” на СУ. От 2007 г. - гост професор в НБУ, а от 2009 – почетен професор на НБУ. Чете лекции в СУ, НБУ, ПУ, ВТУ.

Автор е на множество публикации и студии по проблемите на новогръцкия език, както и върху новогръцките диалекти в България. Участвала е в научни конференции и конгреси в страната и чужбина.
Съставител е на системите за обучение „Новогръцки за начинаещи” и „Новогръцки за напреднали”.
Научните й интереси са в сферата на новогръцкото езикознание, теорията и практиката на превода, методиката на преподаването на новогръцки език и новогръцката диалектология.

Получила е отличия от Атинската академия на науките, от Центъра за европейски проучвания „Йоанис Каподистриас” – Атина, от Съюза на гръцките преводачи.

Проф. Пороманска е един от учредителните членове на новосъздаденото дружество „Приятели на гръцката култура”.

Автор:
Цветелина Атанасова
Публикация:
16.02.2010 г. 22:27
Посетено:
2443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/5/news/9363-lektsiya-na-prof-stoyna-poromanska-v-gratska-fondatsiya-za-kultura